Arabia Saudita schimba taberele: Ne dorim o relatie mai buna cu Rusia!

Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 17:30
5408 citiri
Arabia Saudita schimba taberele: Ne dorim o relatie mai buna cu Rusia!
Foto: Kremlin

Arabia Saudita este pe cale sa-si schimbe optica in politica externa, indreptandu-si atentia spre Rusia, o tara pe care o numeste "o mare putere". Pana acum, in Orientul Mijlociu, Moscova a intretinut legaturi stranse doar cu Siria si Iranul, state rivale regatului saudit.

Intr-un interviu acordat postului american CBNC, ministrul de Externe de la Riad, Adel al-Jubeir, a declarat ca Arabia Saudita trebuie sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia prin prisma influentei pe care Moscova o poate avea in stabilizarea regiunii.

Spirit pragmatic

Oficialul saudit a mentionat ca o crestere a schimburilor economice dintre cele doua tari se impune ca urmare a dimensiunilor celor doua economii.

"Actualele schimburi comerciale pe care le avem cu Rusia nu reflecta dimensiunea economiilor tarilor noastre. Suntem membre ale G20, dar avem schimburi comerciale si investitii comune la un nivel redus. Vrem sa schimbam acest lucru.

Rusia este o mare putere si poate juca un rol pozitiv, iar noi vrem sa ne angajam in discutii in acest sens. Vrem o relatie mai buna cu Rusia, care sa nu fie in detrimentul relatiilor cu alte state", a declarat ministrul Jubeir.

Totodata acesta a mentionat ca investitiile saudite in Rusia vor fi ghidate de pragmatismul oricarui investitor, statul saudit asteptand sa castige din dezvoltarea acestor afaceri.

Atat Arabia Saudita, cat si Rusia au fost afectate de prabusirea pretului petrolului din ultimul an si jumatate, guvernul de la Riad fiind nevoit sa reduca drastic cheltuielile, in vreme ce Moscova se pregateste pentru inca un an de recesiune economica.

Putin mediatorul

Anuntul facut de seful diplomatiei saudite vine imediat dupa tensionarea relatiilor dintre Riad si Teheran, in urma executiei unui cleric siit din Arabia Saudita, seicul Nimr al-Nimr, lucru condamnat de conducerea siita a Iranului.

Despre posibilitatea unei medieri intre cele doua state arabe nu se pune deocamdata problema.

"Daca vine vorba de mediere, nu avem nevoie. Stim unde este Arabia Saudita si stim unde este Iranul, iar Teheranul stie care sunt problemele noastre fata de ei si trebuie sa demonstreze seriozitate.

Sa arate o schimbare de atitudine, sa ne demonstreze ca vor sa avem relatii normale si noi vom proceda la fel. Nu avem o problema cu asta", a pretins ministrul saudit de Externe.

In schimb, Rusia este privita ca un potential mediator al crizei din Siria, in contextul in care sauditii spera sa-l convinga pe Vladimir Putin sa renunte la sustinerea aratata dictatorului sirian Bashar al-Assad.

Atat Iranul, cat si Arabia Saudita sunt implicate in negocierile de pace din Siria, care vor debuta la sfarsitul acestei luni la Geneva, iar analistii politici se tem ca tensiunile dintre cele doua state ar putea bloca acest proces.

Sauditii sustin ca nu au de gand sa puna bete in roate negocierilor de pace, in care Rusia este de asteptat sa joace un rol important, ca urmare a legaturilor apropiate intretinute cu regimul Assad.

"Rusia ar putea juca un rol important in cadrul negocierilor prin exercitarea unei presiuni asupra lui Bashar al-Assad, pentru a-l convinge sa renunte la putere si sa permita formarea unui guvern de tranzitie in Siria", a mai spus Adel al-Jubeir.

#razboi Siria, #relatii Rusia Arabia Saudita, #conflict Arabia Saudita Iran, #criza Orientul Mijlociu , #Arabia