Oficial britanic: Turismul pentru ajutoare sociale trebuie sa inceteze

Luni, 04 Martie 2013, ora 08:37
1144 citiri
Oficial britanic: Turismul pentru ajutoare sociale trebuie sa inceteze
Ministrul britanic de externe, William Hague

Ministrul britanic de externe, William Hague, a declarat duminica la BBC ca trebuie sa inceteze ""turismul pentru ajutoare sociale"", declaratie ce survine inaintea ridicarii restrictiilor impotriva muncitorilor romani si bulgari.

In opinia lui William Hague, oamenii ar trebui sa fie atrasi in Regat nu doar de avantajul ajutoarelor sociale pe care le-ar putea primi. El a precizat ca ministrii doresc sa inlature ""stimulentele gresite, artificiale"".

Seful diplomatiei britanice a admis faptul ca nu exista "o cifra magica" referitoare la cati romani si bulgari ar putea veni in Regatul Unit dupa ce vor expira restrictiile in 2014.

Un grup de presiune pe probleme de imigratie estima la 50.000 numarul persoanelor care ar veni in regat in fiecare an, dar ministrul britanic de externe considera ca orice incercare de estimare au insemna o ""ghicire"" a numarului.

Guvernul britanic a indicat faptul ca doreste sa intareasca cerintele in cazul celor care cer ajutoare sociale in regatul Unit. Totodata, executivul procedeaza la intocmirea unui studiu privind accesul la sanatate, locuinta si ajutoare sociale pentru toti imigrantii.

Ministerul Sanatatii a confirmat faptul ca guvernul ""examineaza o serie larga de optiuni privind revizuirea dreptului la gratuitate pentru serviciile HNS"" /sistemul britanic de sanatate/, dupa ce Sunday Times a relatat ca ministrii au in vedere ca imigrantii sa astepte o perioada de pana la un an pentru a putea beneficia de servicii medicale de urgenta fara spitalizare.

Revizuirea survine intr-un moment in care Regatul Unit se pregateste sa ridice restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari la sfarsitul acestui an.

Hague a declarat la BBC ca guvernul, desi nu are nici o estimare privind numarul imigrantilor care ar putea sosi din Romania si Bulgaria, a actionat pentru a pune capat "turismului pentru avantaje sociale".

"Nu cred ca va poate da cineva o estimare exacta, deoarece un principiu fundamental al Uniunii Europene este libera circulatie a persoanelor si poporul britanic beneficiaza enorm de pe urma acestuia", a spus Hague.

#turism social Marea Britanie, #ministru britanic externe, #imigranti Marea Britanie , #Anglia