Martin Harris:Marea Britanie vrea sa-si gestioneze sectorul financiar

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 14:00
2296 citiri
Martin Harris:Marea Britanie vrea sa-si gestioneze sectorul financiar

Marea Britanie vrea sa-si gestioneze sectorul financiar, de aceea nu a acceptat modificarea Tratatului de la Lisabona, a explicat marti, la Bucuresti, ambasadorul britanic Martin Harris.

"Este in interesul Marii Britanii ca moneda euro sa aiba succes, fiindca economia noastra, ca si cea a Romaniei, depinde de succesul monedei euro. Este evident ca problemele zonei euro sunt profunde si pentru a preveni acest lucru in viitor trebuie sa existe un nivel de integrare mai ridicat in zona euro".

"Marea Britanie este un sustinator al acestei abordari, dar asta nu se poate aplica si Marii Britanii care nu foloseste euro", a explicat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, referindu-se la pozitia tarii sale, care a decis sa nu participe la Acordul de Guvernanta Fiscala decis la Consiliul European de Iarna din 8 si 9 decembrie.

Diplomatul britanic a precizat ca Marea Britanie nu a obtinut garantiile dorite pentru a accepta modificarea Tratatului de la Lisabona. Pentru o astfel de decizie ar fi fost necesar "sa asiguram un echilibru intre drepturile tarilor din zona euro si drepturile tarilor care nu folosesc euro", a spus Martin Harris.

Pe de alta parte, ambasadorul Marii Britanii a subliniat ca tara sa are o agenda comuna cu alte state, inclusiv cu Romania, pentru a avea o rata de crestere economica importanta.

Sprijinirea IMM-urilor, crearea de noi locuri de munca si de noi intreprinderi

reprezinta "surse pentru crestere"

"Daca mentinem rata de crestere actuala dupa 2050 nu va fi nicio tara europeana in topul celor mai performante 10 economii din lume", a avertizat Harris, adaugand ca "sprijinirea IMM-urilor, crearea de noi locuri de munca si de noi intreprinderi" reprezinta "surse pentru crestere".

Ambasadorul a recunoscut ca Marea Britanie este "prea dependenta de serviciile financiare" - afirmatie facuta de analistul Daniel Daianu la conferinta "Guvernanta economica europeana: locul si rolul politicilor publice", organizata marti de Institutul European din Romania cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

"Este o provocare sa dezvoltam alte industrii in afara de serviciile financiare, dar, in acelasi timp, avem si o provocare pentru a gestiona in mod eficient in viitor sectorul financiar in Marea Britanie. Tratatul actual da aceasta posibilitate pentru institutiile nationale de gestionare a sectorului financiar si pentru noi este important sa avem acest drept si in viitor. De aceea am insistat la Bruxelles ca aceste responsabilitati sa continue in viitor", a mai spus Martin Harris.

Marea Britanie a refuzat la Consiliul European de Iarna sa accepte modificarea Tratatului de la Lisabona. In urma acestui refuz s-a ajuns la acordul interguvernamental de guvernanta fiscala, la care au aderat tarile din zona euro, plus alte sase tari, printre care si Romania. Ungaria, Cehia si Suedia vor consulta parlamentele nationale inainte de luarea unei decizii.

"Eu sunt de acord ca avem in Europa multe provocari foarte grave. Romania trebuie sa joace rolul sau in aceasta dezbatere, fiind a saptea tara in UE si un partener important pentru Marea Britanie pentru a face fata la aceste provocari", a adaugat ambasadorul.

#ambasador Marea Britanie Bucuresti, #decizia Marea Britanie Summit , #Anglia