Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marea Britanie incepe privatizarea Postei Regale, evaluata la peste 3,1 miliarde de euro

Marea Britanie incepe privatizarea Postei Regale, evaluata la peste 3,1 miliarde de euro


Guvernul britanic a deschis vineri oferta de privatizare a companiei nationale de posta Royal Mail, evaluata la 2,6-3,3 miliarde lire sterline (3,1-3,9 miliarde euro), statul urmand sa cedeze pachetul majoritar de actiuni.

Guvernul a stabilit un pret de 260-330 pence pe actiune, potrivit Bloomberg.

Statul ofera intre 40,1% si 52,2% din actiunile Royal Mail si poate suplimenta oferta cu pana la 15% din titluri.

Un pachet de 10% din titlurile companiei va fi distribuit gratuit in randul celor 150.000 de angajati ai postei. Angajatii care doresc mai multe actiuni trebuie sa cumpere, in cadrul ofertei publice initiale, un pachet in valoare de minimum 500 de lire.

Pentru publicul larg, participarea la oferta presupune preluarea unui pachet in valoare de cel putin 750 lire.

"Royal Mail va obtine astfel accesul la capitalul privat de care are nevoie pentru a se moderniza", a declarat intr-un comunicat secretarul pentru mediul de afaceri Vince Cable.

Guvernul va pastra intre 37,8% si 49,9% din actiunile Royal Mail, daca nu va opta pentru suplimentarea pachetului alocat in cadrul ofertei publice. In cazul suplimentarii ofertei, statul va ceda pana la 70% din actiuni, volum care include titlurile distribuite angajatilor.

Oferta pentru investitorii institutionali a fost deschisa vineri si se va incheia pe 8 octombrie, iar debutul companiei pe bursa ar trebui sa aiba loc trei zile mai tarziu.

Pentru investitorii retail, oferta va fi deschisa in cursul zilei de vineri. Acestia se pot inscrie prin intermediari, pe o pagina de internet deschisa de guvern in acest scop sau prin posta. Oferta retail se va incheia de asemenea pe 8 octombrie.

Vanzarea companiei nationale de posta reprezinta cea mai importanta privatizare din ultimii 20 de ani in Marea Britanie, de la divizarea si vanzarea companiei nationale de cai ferate British Rail in 1993, in timpul guvernului conservator condus de John Major.

Royal Mail este unul dintre cei mai mari angajatori din Marea Britanie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1895 ori