Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liderul bolnav psihic, arma secreta impotriva crizei - Wall Street Journal

Liderul bolnav psihic, arma secreta impotriva crizei - Wall Street Journal

In vremuri de crestere economica, atunci cand lumea trebuie sa-si urmareasca traiectoria dreapta, oamenii sanatosi mental sunt liderii perfecti. Pe timp de criza, scrie Wall Street Journal, se ridica liderii instabili din punct de vedere psihic. 

Inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, Neville Chamberlain, premierul Angliei, era considerat un om de afaceri respectabil, un fost primar popular, sarmant, sobru si inteligent.

Prin contrast, urmatorul prim-ministru, care s-a ridicat in valurile tulburi ale razboiului, Winston Churchill a fost artagos, dornic de a se auzi vorbind, bombastic.


Mai mult, Churchill a trecut prin mai multe episoade de depresie, in care avea impulsuri sinucigase.


De aceeasi depresie fusese atins si Abraham Lincoln, care avea nevoie de tratament de la doctori pentru melancolia sa.


Pana si Mahatma Gandhi si Martin Luther King jr. trecusera prin perioade in care sinuciderea parea singura solutie, avand fiecare propriile tentative, in adolescenta.


In afaceri, executivii bine ancorati in realitate sunt apreciati, in vremuri prospere.


In perioadele de schimbare, este nevoie de un alt fel de lider, care sa vada oportunitatile, acolo unde ceilalti nici nu si-ar imagina, potrivit Wall Street Journal.


In anii sai cei mai negri, Churchill a vazut amenintarea nazista inaintea tuturor celorlalti. Propunerile sale de a majora investitiile in armata au fost respinse in mod repetat de conducatorii dinaintea lui.


Cand Chamberlain s-a intors de la semnarea Tratatului cu Hitler, in 1938, Churchill era printre putinii oameni din Parlament care nu l-au intampinat cu urale.


Un efect al depresiei este si cresterea empatiei, o grija mai mare pentru ce cred si simt ceilalti.


Gandhi si Martin Luther King nu vroiau sa-si invinga dusmanii, ci sa-i vindece de credintele lor gresite.


Rezistenta lipsita de violenta era solutia propusa de Martin Luther King pentru a combate rasismul.


Insa politica empatiei radicale a fost dincolo de intelegerea normalului.


India a fost divizata din cauza ca hindusii si musulmanii nu au fost in stare sa se accepte.


Segregarea din SUA a luat sfarsit, insa a fost un proces anevoios si cu costul traumelor care inca ii afecteaza pe americani.


Acum, cand ne aflam din nou in vremuri de criza, solutia ar putea sa stea in mainile unor astfel de oameni, care vad oportunitatile acolo unde lumea normala, sanatoasa, nu vede nimic.


Slabiciunea lor este si secretul puterii lor, incheie WSJ.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2363 ori