Moody's: Instabilitatea valutara pune in pericol majoritatea companiilor europene

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 11:14
1888 citiri
Moody's: Instabilitatea valutara pune in pericol majoritatea companiilor europene

O mica parte din companiile europene din afara sectorului financiar vor fi imune la efectul instabilitatii valutare cu care s-au confruntat in 2008, iar repercusiunile vor fi probabil vizibile si in rapoartele financiare aferente anului 2009, precum si din anii urmatori, potrivit Moody's.

Intr-un raport privind instabilitatea valutara, publicat joi de Moody's, sunt analizate fluctuatiile extraordinare ale cursurilor de schimb, produse anul trecut, precum si posibilele efecte asupra rezultatelor financiare ale companiilor evaluate de agentie, pentru a face distinctie intre semnalele de avertisment si semnalele false care apar ca rezultat al instabilitatii valutare.

In regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) sunt peste 500 de companii evaluate de Moody's, acestea raportand rezultatele financiare de la dolarul american, euro si lira sterlina si pana la lira turceasca, rubla ruseasca si randul sud-african, informeaza Mediafax.

"Marea majoritate a companiilor sunt afectate de instabilitatea valutara, fie ca efect al operatiunilor internationale, fie in urma achizitiilor sau vanzarilor in monede straine, sau a imprumuturilor pe pietele internationale de capital. In plus, efectele nu sunt limitate la un anumit sector, regiune sau valuta, ci sunt specifice operatiunilor individuale ale fiecarei companii care se imprumuta", a declarat Philip Robinson, vicepresedintele Moody's specializat in analize contabile, autor al raportului.

In cazul unora dintre companii, ar putea aparea probleme operationale reale, ca rezultat al volatilitatii valutare. Spre exemplu, retailerii britanici care importa bunuri in dolari sau euro dar vand in lire sterline, s-ar putea confrunta cu probleme in raportul venituri-costuri, care ar putea conduce la scaderea marjelor operationale.

"Orice deterioare a marjelor, gradelor de indatorare si a fluxului de capital va reprezenta un semnal de alarma in analiza creditelor", a adaugat Robinson. Moody's recunoaste amploarea riscurilor si expunerilor generate de fluctuatiile din 2008 de pe piata valutara dar avertizeaza totodata ca luarea in calcul a variatiilor de curs ar putea, in unele cazuri, sa emita semnale false conform carora capacitatea de creditare a companiilor este in scadere, cand, de fapt, indicatorii fundamentali au ramas neschimbati.

Robinson a conchis ca este necesara o analiza atenta, de ansamblu, pentru a fi identificate riscurile reale, precum si efectele pe termen lung.

#sunt, #care, #sau, #Moody, #putea, #companiilor, #companii, #valutara, #ale, #Robinson , #Africa

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  7. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare