Moody's: Instabilitatea valutara pune in pericol majoritatea companiilor europene

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 11:14
1803 citiri
Moody's: Instabilitatea valutara pune in pericol majoritatea companiilor europene

O mica parte din companiile europene din afara sectorului financiar vor fi imune la efectul instabilitatii valutare cu care s-au confruntat in 2008, iar repercusiunile vor fi probabil vizibile si in rapoartele financiare aferente anului 2009, precum si din anii urmatori, potrivit Moody's.

Intr-un raport privind instabilitatea valutara, publicat joi de Moody's, sunt analizate fluctuatiile extraordinare ale cursurilor de schimb, produse anul trecut, precum si posibilele efecte asupra rezultatelor financiare ale companiilor evaluate de agentie, pentru a face distinctie intre semnalele de avertisment si semnalele false care apar ca rezultat al instabilitatii valutare.

In regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) sunt peste 500 de companii evaluate de Moody's, acestea raportand rezultatele financiare de la dolarul american, euro si lira sterlina si pana la lira turceasca, rubla ruseasca si randul sud-african, informeaza Mediafax.

"Marea majoritate a companiilor sunt afectate de instabilitatea valutara, fie ca efect al operatiunilor internationale, fie in urma achizitiilor sau vanzarilor in monede straine, sau a imprumuturilor pe pietele internationale de capital. In plus, efectele nu sunt limitate la un anumit sector, regiune sau valuta, ci sunt specifice operatiunilor individuale ale fiecarei companii care se imprumuta", a declarat Philip Robinson, vicepresedintele Moody's specializat in analize contabile, autor al raportului.

In cazul unora dintre companii, ar putea aparea probleme operationale reale, ca rezultat al volatilitatii valutare. Spre exemplu, retailerii britanici care importa bunuri in dolari sau euro dar vand in lire sterline, s-ar putea confrunta cu probleme in raportul venituri-costuri, care ar putea conduce la scaderea marjelor operationale.

"Orice deterioare a marjelor, gradelor de indatorare si a fluxului de capital va reprezenta un semnal de alarma in analiza creditelor", a adaugat Robinson. Moody's recunoaste amploarea riscurilor si expunerilor generate de fluctuatiile din 2008 de pe piata valutara dar avertizeaza totodata ca luarea in calcul a variatiilor de curs ar putea, in unele cazuri, sa emita semnale false conform carora capacitatea de creditare a companiilor este in scadere, cand, de fapt, indicatorii fundamentali au ramas neschimbati.

Robinson a conchis ca este necesara o analiza atenta, de ansamblu, pentru a fi identificate riscurile reale, precum si efectele pe termen lung.

#sunt, #care, #sau, #Moody, #putea, #companiilor, #companii, #valutara, #ale, #Robinson , #Africa