Legea care reglementează inteligența artificială în UE, adoptată de Parlamentul European. Ce presupune și care sunt următorii pași pentru intrarea în vigoare

Joi, 14 Martie 2024, ora 17:38
0 citiri
Legea care reglementează inteligența artificială în UE, adoptată de Parlamentul European. Ce presupune și care sunt următorii pași pentru intrarea în vigoare
Parlamentul a aprobat Legea privind Inteligența Artificială, AI Act. FOTONurPhoto via Getty Images

Miercuri, Parlamentul a aprobat Legea privind Inteligența Artificială, AI Act, care asigură siguranța și conformitatea evoluției inteligenței artificiale cu drepturile fundamentale ale omului. Regulamentul, convenit în negocieri cu statele membre în decembrie 2023, a fost susținut de către europarlamentari cu 523 de voturi pentru, 46 împotriva și 49 de abțineri.

AI Act își propune să protejeze drepturile fundamentale, democrația, statul de drept și sustenabilitatea mediului împotriva motoarelor de inteligență artificială cu risc ridicat, în același timp stimulând inovația și stabilind Europa ca lider în domeniu, arată comunicatul de presă oficial transmis de Parlamentul European. Regulamentul stabilește obligații pentru AI în funcție de riscurile potențiale și nivelul de impact.

Aplicații interzise

Noile reguli interzic anumite aplicații ale AI care amenință drepturile cetățenilor, inclusiv sistemele de categorizare biometrică bazate pe caracteristici sensibile și colectarea nedirecționată de imagini faciale de pe internet sau din înregistrări CCTV pentru crearea bazelor de date de recunoaștere facială.

Recunoașterea emoțiilor la locul de muncă și în școli, scorul social, poliția predictivă (atunci când se bazează exclusiv pe profilarea unei persoane sau evaluarea caracteristicilor sale), și IA care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilitățile oamenilor vor fi, de asemenea, interzise.

Obligații pentru sistemele cu risc ridicat

Sunt prevăzute de asemenea obligații clare pentru alte sisteme AI cu risc ridicat (datorită potențialului lor semnificativ de a dăuna sănătății, siguranței, drepturilor fundamentale, mediului, democrației și statului de drept). Exemple de utilizări AI cu risc ridicat includ infrastructura critică, educația și formarea profesională, angajarea, serviciile private și publice esențiale (de exemplu, asistența medicală, bancar), anumite sisteme în aplicarea legii, gestionarea migrației și frontierelor, justiția și procesele democratice (de exemplu, influențarea alegerilor). Astfel de sisteme trebuie să evalueze și să reducă riscurile, să mențină jurnale de utilizare, să fie transparente și precise, și să asigure supravegherea umană. Cetățenii vor avea dreptul de a depune plângeri despre sistemele AI și de a primi explicații despre deciziile bazate pe sisteme AI cu risc ridicat care afectează drepturile lor, potrivit comunicatului oficial.

Sistemele AI cu scop general (GPAI) și modelele GPAI pe care se bazează trebuie să îndeplinească anumite cerințe de transparență, inclusiv conformitatea cu legea drepturilor de autor a UE și publicarea de rezumate detaliate ale conținutului utilizat pentru instruire. În plus, imaginile, conținutul audio sau video artificial sau manipulat („deepfakes”) trebuie să fie clar etichetate ca atare.

„UE și-a îndeplinit promisiunea. Am legat conceptul de inteligență artificială de valorile fundamentale care stau la baza societăților noastre. Cu toate acestea, multă muncă ne așteaptă, care depășește Legea AI în sine. AI ne va împinge să regândim contractul social la baza democrațiilor noastre, modelele noastre educaționale, piețele muncii și modul în care conducem războiul. Legea AI este un punct de plecare pentru un nou model de guvernanță construit în jurul tehnologiei. Acum trebuie să ne concentrăm pe punerea acestei legi în practică”, a declarat Dragoș Tudorache, Co-raportorul Comisiei pentru Libertăți Civile în Parlamentul European.

Regulamentul este încă supus unei verificări finale de către lingviști-juriști și se așteaptă să fie adoptat în mod final înainte de sfârșitul legislaturii (prin așa-numita procedură de corectare). Legea trebuie, de asemenea, să fie aprobată formal de Consiliu.

Va intra în vigoare la douăzeci de zile după publicarea sa în Monitorul Oficial și va fi complet aplicabilă la 24 de luni după intrarea sa în vigoare, cu excepția interdicțiilor asupra practicilor interzise, care vor fi aplicabile la șase luni după data intrării în vigoare; codurile de practică (nouă luni după intrarea în vigoare); regulile privind AI cu scop general, inclusiv guvernanța (12 luni după intrarea în vigoare); și obligațiile pentru sistemele cu risc ridicat (36 de luni).

...citeste mai departe despre "Legea care reglementează inteligența artificială în UE, adoptată de Parlamentul European. Ce presupune și care sunt următorii pași pentru intrarea în vigoare" pe Ziare.com

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#inteligenta artificiala, #inteligenta artificiala pericole, #inteligenta artificiala pevenire infractiuni, #Parlamentul European, #Renew Europe , #Stiri Internet