Intel va vinde procesoare pentru telefoanele mobile produse de Nokia

Marti, 23 Iunie 2009, ora 12:52
1926 citiri
Intel va vinde procesoare pentru telefoanele mobile produse de Nokia

Intel Corp., cel mai mare producator mondial de cipuri, va vinde procesoare producatorului de telefoane mobile Nokia Oyj, marcand astfel un pas decisiv pentru Intel in industria telefoniei mobile, a spus o persoana apropiata situatiei, pentru Bloomberg.

Afacerea va fi anuntata marti im cadrul unei conferinte telefonice. Intel, ale carui microprocesoare sunt folosite pentru peste 80% din computerele personale produse in lume, incearca de aproximativ zece ani sa intre pe piata telefoanelor mobile.

Anand Chandrasekher, unul din oficialii Intel, conduce o divizie ce vinde un derivat al procesoarelor produse pentru computere. Cipul se numeste Atom si este destinat telefoanelor mobile, pentru accesarea internetului si a altor servicii IT de baza.

"Chiar daca vor obtine doar o mica parte din afacerea Nokia, tot este o mare afacere. Nokia este totusi cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, din lume", a spus un analist.

Circa 1,21 miliarde telefoane mobile au fost vandute la nivel global in 2008, conform companiei americane ABI Research.

Actiunile Intel s-u ieftinit cu 33 de centi, sau 2,1%, in sedinta de luni, la 15,68 dolari/titlu, pe piata Nasdaq. In 2009, acestea s-au scumpit cu 7%.

Nokia a raportat pentru primul trimestru cel mai mic profit din 1996, in contextul in care piata de profil se confrunta cu o scadere a cererii.

Profitul net al companiei in primul trimestru a scazut la 122 milioane euro (160 milioane dolari), sau 3 centi/actiune, fata de 1,22 miliarde euro, sau 32 centi/actiune, in aceeasi perioada a anului trecut.

Compania, prezenta si in Romania, ale carei vanzari din 2008 acopera mai multe de o treime din vanzarile globale de telefoane mobile, s-a confruntat cu dificultati in segmentul telefoanelor de ultima generatie, in contextul in care modelele iPhone, produs de compania Apple, si BlackBerry, al grupului Research In Motion Ltd, au acaparat o cota importanta de piata.

Intel Corp. a raportat o scadere cu 55% a profitului net din primul trimestru al acestui an, din cauza scaderii cererii pentru computere.

Profitul net a scazut la 647 milioane dolari, sau 11 centi/actiune, de la 1,44 miliarde dolari, sau 25 de centi pe actiune, in primul trimestru din 2008.

Intel mizeaza pe vanzari de 7,1 miliarde dolari in al doilea trimestru.

#intel, #procesoare, #telefoane, #mobile, #Nokia , #stiri Intel