Bruxelles-ul spune de ce a amendat Intel cu peste 1 mld euro

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 15:28
1612 citiri
Bruxelles-ul spune de ce a amendat Intel cu peste 1 mld euro

Intel, principalul producator de microprocesoare din lume a fost anchetat de Comisia Europea pentru abuz de pozitie dominanta pe piata, si a primit o amenda de 1,06 miliarde euro, scrie NewsIn.

Comisia Europeana (CE) a detaliat, luni, probele care au determinat-o in luna mai sa decida sanctionarea grupului american Intel si a publicat versiunea cvasi-integrala a deciziei.

"Prin subminarea abilitatii competitorilor de a concura prin forte proprii cu produsele lor, actiunile Intel au diminuat competitia, au redus sansele de alegere ale consumatorilor si au impiedicat inovatia", subliniaza Executivul european.

Comisia Europeana sustine ca Intel acorda bonusuri fabricantilor de calculatoare Dell, HP, Lenovo si NEC, precum si distribuitorului german Media Saturn Holding, care se angajau in schimb sa cumpere sau sa vanda foarte putine produse ale concurentului sau, AMD, sau chiar deloc.

In plus, Bruxelles-ul mai arata ca HP, Lenovo si Acer au fost, totodata, platite de Intel pentru a intarzia lansarea de produse echipate cu componente AMD.

Intel a facut apel in fata Curtii Europene de Justitie, contestand nu numai nivelul "disproportionat" al amenzii, ci si fondul deciziei, aratand ca Bruxelles-ul a decis pe baze eronate si nu a adus suficiente probe pentru acuzatii, potrivit AFP.

#miliard, #euro, #intel, #comisia europeana , #stiri Intel