Atac pe segmentul netbook si laptopuri ieftine

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 10:16
4884 citiri
Atac pe segmentul netbook si laptopuri ieftine

Dupa ce a declarat sus si tare ca nu va intra pe segmentul netbook (laptopuri mici si ieftine) producatorul american de cipuri Advanced Micro Devices (AMD), principalul rival Intel, a lansat o serie de netbook-uri ieftine impreuna cu Gateway (Acer), realizate cu procesor AMD Athlon 64 single core.

AMD spunea ca nu este interesat de segmentul laptopurilor ultra-ieftine si foarte mici pentru ca aici se diminueaza profitabilitatea.

Compania chiar lansase un produs cu eficienta energetica crescuta, Athlon Neo, dar spunea ca este destinat doar laptopurilor nu si segmentului netbook.

Produsul lansat impreuna cu Gateway, LT3103u, este un netbook de doar 400 de dolari, deci pina la urma AMD ramane in joc, chiar daca nu oficial. Producatorii de cipuri au ieftinit vechea gama de procesoare pentru ca au lansat noi tehnologii, mai performante, pe care vor sa le impuna pe piata.

Dar stocurile vechi mai au pina sa se epuizeze, din cauza crizei economice.

Procesorul Athlon 64 ruleaza la 1,2 GHz, are 512 KB de memorie cache level 2 si are un Front Side Bus de 800 MHz, practic are performantele unui desktop de acum 4 - 5 ani.

Spre comparatie, un procesor special pentru netbook, Intel Atom, are recventa de 1,6 Ghz, dispune de 512 KB L2 cache, dar pentru FSB suporta frecvente de 667MHz.

Oricum, cert este ca a inceput competitia si pe segmentul netbook, unde Intel ramane super-dominant, iar produsele cu procesoare Transmeta sau VIA nu reusesc sa faca fata ca si performanta.

Mai mult, netbook-ul Gatway aduce 2GB de memorie RAM DDR2, pe cand netbook-urile Intel nu au mai mult e 1GB de memorie.

Computerul incorporeaza si o placa video ATI Radeon X1270, de asemenea un produs mai vechi cu 64MB de memorie.

Producatorul spune insa ca placa poate ajuta la redarea de content HD (high definition) si poate reda continut multimedia 3D, fara sa fie totusi pentru jocuri video avansate.

De fapt, pina la urma LT3103u este un mini-laptop mai degraba decat netbook, avand o putere de procesare oarecum mai ridicata.

Compania propune si elemente de design noi, carcase colorate si diverse decoratiuni metalice. Cantareste circa 1,4 kilograme, fiind practic foarte bun de luat pe drum.

Produsul poate concura foarte bine cu Eee PC 1000HE de la Asus sau Toshiba Mini NB205, care au caracteristici similare, dar folosesc tehnologia Intel.

Netbook-ul Gateway are ecran de 11,6 inci, LCD care suporta tehnologie HD 720 p.

Ecranul este deci si el peste netbook-uri, care ajung in medie la 10 inci.

Produsul Gateway are tastatura completa, 3 porturi USB, hard-disc de 250GB, camera web si un cititor de carduri.

Acer a anuntat de asemenea trei noi laptopuri ultra-ieftine, modelele 5536, 7735Z su 5739G, care favorizeaza utilizatorul obisnuit, care nu are nevoie de performante deosebite. Ecranele sunt de 15,6 inci, procesoarele la peste 2 GHz, memorie RAM 3GB si hard-disc de 320GB.

Pretul incepe de la 480 de dolari. Varianta cu ecran 17,3 inci, are 4GB de RAM pentru multimedia, costa circa 600 de dolari.

Exista si o versiune de top, care are procesoare Core 2 Duo si placa video Nvidia cu 1GB de memorie, cista 750 de dolari.

#laptop, #netbook , #stiri Intel