Programul USL,asemanator cu cel al lui Boc? Vezi ce spun economistii

Sambata, 28 Mai 2011, ora 13:48
1655 citiri
Programul USL,asemanator cu cel al lui Boc? Vezi ce spun economistii

Nu exista diferente majore intre programul prezentat de USL si cel pus in practica de catre actualul Guvern Boc, potrivit economistilor.

In opinia economistului sef de la ING, Nicolaie Chidesciuc, programul USL nu este suficient de detaliat si nu permite o parere obiectiva, prin urmare nu poate fi atacat. Chidesciuc spune ca singura diferenta este cea legata de introducerea unui sistem de taxare progresiv cand vine vorba despre venituri.

Astfel, cu exceptia impozitarii diferentiate in functie de venit, respectiv de 16% pentru cei cu venituri de peste 1.600 de lei pe luna, de 12% pentru cei cu venituri intre 800 de lei si 1.600 de lei/luna si de 8% pentru cei cu venituri de pana la 800 de lei, si a unui TVA diferentiat pentru alimentele de baza, restul masurilor prezentate nu reprezinta nicio noutate.

"Nu sunt schimbari foarte agresive pe partea fiscala, exceptand renuntarea la cota unica in favoarea celei progresive. Programul e un pic lipsit imaginatie, de viziune. Sunt niste masuri moderate, modeste. Pare a fi facut atat de cuminte si de potolit pentru a contracara eventualele acuzatii de populism", a declarat pentru Gandul Matei Paun, managing partner BAC Investment.

O alta propunere care se regaseste in programul USL este si reducerea CAS cu 5%.

Cat despre TVA-ul diferentiat propunerea USL este ca la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume proaspete producatorii sa poata deduce 15% din valoarea taxei pe valoare adaugata.

Cu toate acestea, programul USL surprinde prin semnarea unui nou acord cu FMI in 2013.

"Vor fi acorduri, in forme care urmeaza sa fie stabilite, pana cand rambursam o parte semnificativa a datoriei pe care o avem. Acordul este si o garantie suplimentara ca nu vor fi luate masuri aberante in Romania. Va oferi o credibilitate mai mare", continua economistul sef al ING.

La randul sau, Matei Paun, a raspuns, usor amuzat: "E normal cand avem de platit atatea miliarde catre dansii".

#program USL, #renuntare cota unica, #TVA, #impozitare diferentiata , #stiri ING

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  3. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  4. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  5. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  6. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO