Negritoiu: Bancile, prizonierele propriilor politici de creditare

Luni, 09 Martie 2009, ora 11:00
3693 citiri
Negritoiu: Bancile, prizonierele propriilor politici de creditare

"Bancile pot fi considerate un prizonier al propriilor politici de creditare, pentru ca au abordat o politica de creditare destul de usoara, intr-o piata unde asteptarile erau foarte mari", a afirmat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, intr-un interviu acordat Bloombiz. Acesta considera ca solutia redresarii sistemului financiar nu sunt injectiile de bani, ci reducerea sau eliberarea RMO. In plus, seful ING spune ca e putin probabil ca institutia condusa de acesta sa transfere bani din Romania, catre banca-mama. 

Sunt voci in piata care spun despre sucursalele bancilor straine ca au creat, prin creditele de consum acordate un consum fara productie, care a dus Romania la vulnerabilitati extreme. Cum comentati?

De fapt, acesta este un beneficiu pe care il acorzi economiei romanesti. Cresterea consumului s-a bazat pe o nevoie de consum, pe o propensiune spre bunastare si, cred ca ea s-ar fi intamplat cu sau fara bancile straine. Pana la urma, bancile straine au fost un vehicul de satisfacere a nevoilor economiei romanesti si ale populatiei, la care ele au raspuns. Nu cred ca a fost ceva negativ in asta. Mai degraba pozitiv. Daca nu s-ar fi intamplat criza financiara, probabil ar fi continuat.

Analistii ING au estimat ca euro se va tranzactiona la un curs de 4,7 lei/euro, in urmatoarele trimestre, si ca acest nivel ar putea fi depasit. Care sunt cauzele pentru care leul si-ar putea continua deprecierea?

In general, aceste opinii se bazeaza pe evolutia fundamentelor economice in Romania. Ma refer la indicatorii macroeconomici, la cheltuielile publice, la cresterea deficitului bugetar, la scaderea productiei, la deficitul de cont curent si la apetitul investitorilor straini pentru piata romaneasca. Pentru ca, in conditiile in care deficitul de cont curent era finantat in totalitate prin intrari de investitii straine, iar acum este mai putin de jumatate finantat astfel, desigur ca exista un risc crescut.

Evident, deteriorarea profilului de risc al Romaniei atrage investitii mai putine. Aceste pareri au doar rolul de a informa consumatorii si investitorii dar nu sunt prezicatori de lucruri certe. Leul s-ar putea deprecia, s-ar putea si mentine, in functie de factorii care influenteaza contrariul.

Credeti ca autoritatile romane, asemeni celor occidentale, ar trebui sa injecteze bani in sistem pentru ca bancile sa reia creditarea?


Eu nu cred ca este nevoie de bani in sistem astazi, pentru ca bancile sa-si reia creditarea. In schimb, este nevoie de o mai buna organizare a pietelor si, cred ca este nevoie de eliberarea sau reducerea RMO, pentra a da posibilitatea bancilor sa-si foloseasca resursele proprii pentru activitatea de creditare. Dar, Romania nu are o problema de lichiditate, are mai mult o problema de functionare a pietelor si de nivel foarte ridicat de RMO.

Conducerii BNR i-a fost solicitata de catre bancile comerciale sa avizeze prelungirea de la 90 de zile la 150 de zile a termenului de intarziere a platii ratei la un credit. Se asteapta bancile din sistem la cresterea numarului de restantieri, in perioada urmatoare?

Bancile se asteapta la cresterea numarului de restantieri. Eu interpretez aceasta solicitare ca o prelungire a termenului de plata, mai mult ca o problema de risc si de provizioane, decat ca o problema de creditare, intrucat peste 90 de zile, bancile trebuie sa-si constituie provizioane suplimentare, pentru ca au intrat deja in credite neperformante. Din fericire, ING nu intra sub incidenta acestor masuri, fiind sub incidenta bancii centrale a Olandei.

Toate monedele din tarile estice au cazut in aceasta perioada, dar mai mult au facut-o cele in care exista un deficit extern mare. Cat de reala este afirmatia ca tarile din Estul Europei vor plati cel mai mult efectele crizei?


Tarile din estul Europei au o problema de dezvoltare sustenabila si solida. O crestere economica de nivelul celor din tarile din ECE, care a fost exploziva, fara consolidarea fundamentelor economice, conduce si la reversul medaliei. In perioada de criza ai mai putine instrumente la dispozitie ca sa-ti mentii stabilitatea. Din punctul acesta de vedere, un balon care s-a umflat foarte mult in ECE, probabil se va desumfla la fel de repede pe timp de criza.

Bancile din Romania au acordat credite cu dobanda inselatoare. Foarte multe persoane nu vor putea sa-si plateasca ratele.

Eu cred ca bancile pot fi considerate un prizonier al propriilor politici de creditare, pentru ca, in ansamblu, au fost destul de flexibile, politica de creditare a fost destul de usoara si da, pot fi considerate victime ale acestei politici, aplicate la conditiile unei piete unde asteptarile erau foarte mari.

Bancile straine din Romania, au primit sarcina de la bancile-mama sa trimita cat mai multi bani acasa?


N-am cunostinata de o asemenea cerere. Nu cred. Cel putin in cazul nostru, nu s-a discutat o asemenea cerere. Nu cred ca institutiile foarte mari se salveaza cu banii trimisi din Romania. Noi nu avem de gand sa transferam nici un ban din Romania.

De ce se cheltuie atat de mult pe dobanzile la depozite?

Pentru ca, in primul rand, este o piata haotica iar accesul la resurse este dificil, in momentul in care toti au nevoie de ele ca sa-si sustina un portofoliu de credite care, probabil se mentine. Foarte multe credite se replatesc si atunci apare aceasta competitie pentru depozite. Eu as adauga ca, din cauza nefunctionarii pietei, ai putea sa ai acces la resurse la un pret rezonabil si la un pret de piata.

Vezi video Negritoiu: Bancile, prizonierele propriilor politici de creditare

Interviu realizat de Oana Dumitroiu.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#banca, #creditare, #negritoiu, #politica , #stiri ING