ING Pensii: fondurile de pe pilonul II, active de 6,4 mld euro in 2011

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 12:17
1581 citiri
ING Pensii: fondurile de pe pilonul II, active de 6,4 mld euro in 2011

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la active de circa 6,4 miliarde euro la sfarsitul lui 2011, in conditiile majorarii contributiei cu 0,5% pana la 3% din salariul brut si a extinderii bazei de participanti, a declarat pentru NewsIn presedintele CA al ING Pensii, conform NewsIn.

Potrivit estimarilor ING Pensii, piata pensiilor private obligatorii va ajunge la active de 4,2 miliarde lei (circa un miliard de euro) la sfarsitul acestui an, in conditiile in care circa 290.000 de participanti noi au intrat in sistem in 2010.

"In conditiile unei contributii de 3% si a extinderii bazei de participanti din sistemul public de pensii (si, implicit, din pilonul II) prin includerea unor categorii noi de participanti (angajatii din sistemul de aparare: MAI, SPP, SRI etc), estimam ca, la finele anului 2011, volumul activelor nete administrate de fondurile private obligatorii va ajunge la aproximativ 6,4 miliarde de lei", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al ING Pensii, Cornelia Coman.

Ea a adaugat ca majorarea contributiei la nivelul de 3% in 2011 catre pilonul II a fost deja asumata de Executiv, insa ar fi nevoie de o majorare mai rapida a nivelului de contributie pentru ca fondurile de pe pilonul II sa devina "un jucator si mai important in economia romaneasca".

In programul initial, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani, respectiv 2016.

"In orice economie, fondurile de pensii stimuleaza economisirea pe termen lung, ofera cetatenilor o diversificare a surselor de venit la varsta pensionarii si, in acelasi timp, asigura o alocare optima a resurselor si lichiditatilor financiare, jucand un rol extrem de important in amortizarea dezechilibrelor dintre cererea si oferta de pe pietele financiare", a declarat Coman.

#ing, #pensii, #fonduri, #pilon, #active, #miliarde , #stiri ING