Noi schimbări în sistemul de sănătate din România. Acordul, adoptat în Parlamentul European

Luni, 18 Martie 2024, ora 17:51
0 citiri
Noi schimbări în sistemul de sănătate din România. Acordul, adoptat în Parlamentul European
Cetățenii vor avea acces imediat și ușor la datele lor digitale privind sănătatea oriunde s-ar afla în UE. FOTO Canva/Pexels.com

Parlamentul European și Consiliul Uniunii au convenit asupra facilitării asistenței medicale transfrontaliere în UE, prin constituirea unei baze de date medicale comune, care va permite accesul medicilor la informațiile pacienților în toate țările membre.

Potrivit avocatnet.ro, proiectul va ajuta la stabilirea unui diagnostic rapid pentru europeni, indiferent de țara unde se află și va determina o mobilitate transfrontalieră îmbunătățită. Propunerea respectă GDPR și impune obligații pentru statele membre în ceea ce privește infrastructura și funcționarea Spațiului european al datelor privind sănătatea (EHDS).

Asistența medicală transfrontalieră în spațiul Uniunii Europene va fi facilitată de un acord la care au ajuns săptămâna trecută Parlamentul European și Consiliul Uniunii, după cum se susține într-un comunicat de presă al Comisiei, arată sursa citată.

Avantajele unei baze de date transfrontaliere

În temeiul noilor norme, cetățenii vor avea acces imediat și ușor la datele lor digitale privind sănătatea oriunde s-ar afla în UE. Profesioniștii din domeniul sănătății vor putea avea acces la dosarele medicale ale unui pacient atunci când acestea sunt necesare pentru tratament într-un alt stat membru, permițând luarea de decizii bazate pe dovezi, în deplină conformitate cu normele UE privind protecția datelor.

Spațiul european al datelor privind sănătatea creează, de asemenea, un cadru juridic solid pentru reutilizarea datelor privind sănătatea în scopuri de cercetare, inovare și sănătate publică. Potrivit comunicatului de presă emis de Comisia Europeană, datele vor contribui la dezvoltarea unor tratamente vitale și a unor medicamente personalizate, dar și la îmbunătățirea pregătirii pentru situații de criză, în condiții stricte de securitate a datelor și de acces la date și cu respectarea drepturilor fundamentale.

În ceea ce privește avantajele unei baze de date transfrontaliere, semnatarii acordului au invocat posibilitatea oferirii unui diagnostic mai rapid și mai bine documentat al cetățenilor care apelează la serviciile medicale ale altei țări decât cea de rezidență, se consideră că o astfel de măsură va facilita și mobilitatea transfrontalieră a europenilor, tocmai prin prisma creșterii siguranței lor în cazul unei intervenții medicale de urgență ori chiar a stabilirii unui tratament medical, care să fie sincronizat cu informațiile medicale incluse în dosarul lor, arată avocatnet.ro.

Totodată, informațiile medicale vor putea fi folosite în scopuri de cercetare, fapt care ar putea contribui la dezvoltarea unor tratamente noi și la crearea unor medicamente personalizate.

Baza de date va conține, esențialmente, informații medicale relevante pentru un pacient, despre afecțiunile anterioare, intervenții chirurgicale, tratamente și alergii, date despre analize de sânge, urină, imagistică medicală, lista medicamentelor prescrise și administrate, precum și înregistrări ale vizitelor la medici, diagnostic, tratament și evoluția stării de sănătate.

În primă fază, Parlamentul European și Consiliul vor adopta acum în mod oficial noul regulament. După adoptarea oficială de către legiuitorii europeni, măsura va fi aplicată etapizat în toate țările membre.

...citeste mai departe despre "Noi schimbări în sistemul de sănătate din România. Acordul, adoptat în Parlamentul European" pe Ziare.com

#infrastructura digitala, #baza de date, #sistem medical, #sistem medical Romania, #digitalizare servicii publice , #Stiri Internet