Romanii prefera emigrarea, pe timp de criza

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 17:00
2481 citiri
Romanii prefera emigrarea, pe timp de criza

Criza economica transforma emigrarea din Romania intr-un orizont de viata, dorinta de a migra, determinata nu doar de venituri ci si de neincrederea in sistemul educational si decidenti, fiind intalnita la oameni din aproape orice generatie, rezulta dintr-un studiu prezentat marti. 

Studiul "Impactul crizei economice asupra migratiei fortei de munca romanesti", realizat de Friedrich Ebert Stiftung, arata ca nu doar cei care au rude in strainatate vor sa migreze, ci oameni din aproape orice generatie, cu ascendente etnice, profesionale si varste foarte diferite, scrie Mediafax.

"Emigrarea nu este determinata doar de venituri, ci si de neincrederea in sistemul institutional si in decidenti", arata initiatorii studiului.

Printre tarile de destinatie preferate de romani atat in 2009, cit si in 2010 se numara Spania, Italia, Germania, Danemarca, Marea Britanie si Austria.

La fel ca in 2009, in 2010, majoritatea cererilor de loc de munca in statele europene au vizat sectoare ca agricultura, constructiile, industria prelucratoare, industria hoteliera, industria alimentara, dar nu trebuie neglijate solicitarile romanilor pentru profesii inalt calificate precum ingineria, IT, medicina, educatia.

"Ponderea cea mai mare in ceea ce ii priveste pe romanii care doresc o slujba in strainatate o detin cei cu pregatire primara, gimnaziala si profesionala (44,6 la suta in 2008, 50,1 la suta in 2009, respectiv 47,4 la suta in 2010), fiind urmati de cei cu studii liceale si postliceale (38,5 la suta in 2009, respectiv 9,2 la suta in 2010), iar mai apoi cei cu nivel de instruire universitar (11,4 la suta in 2009, respectiv 13,4 la suta in 2010)", rezulta din studiu.

Peste 70 la suta dintre romanii care lucreaza in afara granitelor au ales fie Spania, fie Italia.

Astfel, aproximativ 90 la suta dintre romanii din Spania au rate la banca pentru case sau/si masini acolo, pe cei mai multi criza prinzandu-i la inceputul creditelor, adica dupa cinci - sase ani de plata a imprumutului.

In general, rata platita de un roman pentru un apartament in Spania este de 700a€'1.500 euro pe luna, iar pentru o masina de 400a€'500 de euro pe luna.

"Cauzele cele mai frecvente pentru care nici cei care nu sia€'au pierdut locurile de munca nu reusesc sa faca fata cheltuielilor constau in aceea ca angajatorii nu mai permit munca pentru ore suplimentare, nu mai ofera bonusuri si nici al 13a€'lea salariu", se arata in studiu.

In Italia, pentru prima data in ultimii 20 de ani, numarul romanilor a inregistrat o scadere usoara, stabilindu -se putin sub 900.000, ultimele date statistice din 2010 aratand ca traiesc oficial 887.763 de romani, desi estimarea numarului real de romani aflati pe teritoriul italian se situeaza in jurul cifrei de un milion de persoane.

"Dinamica imigratiei in Italia a ramas relativ neafectata de criza economica. Desi rata neta a migratiei a scazut cu 21 la suta in primele noua luni ale lui 2009 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, numarul cetatenilor straini in Italia a crescut pe perioada recesiunii.

Cu toate acestea, transformarile inregistrate de piata muncii au fost destul de profunde. Decalajul dintre rata somajului printre muncitorii nativi si respectiv lucratorii straini a crescut din a doua jumatate a anului 2008 pana in 2009, in acelasi timp ramanand mai scazut decat in alte state UE", se arata in studiul citat.

In prima jumatate a anului 2009, rata somajului printre muncitorii migranti atinsese pragul istoric de 10 la suta si, la fel ca in cazul Spaniei, femeile migrante au fost mai putin afectate de somaj decat barbatii, ceea ce reprezinta o consecinta a concentrarii femeilor in sectoare economice mai putin sensibile la fluctuatiile economice.

Ca si in Spania, migrantii au fost mai afectati de somaj decat muncitorii autohtoni. Studiul a fost realizat in 2010 in 71 de comune si 30 de municipii si orase din judetele Brasov, Calarasi, Dolj, Maramures, Neamt si Vaslui. In total au fost intervievati 2.974 de romani din tara si 980 de migranti. 

#romani emigranti, # romanii pleaca, # romani emigrare spania , #stiri Impact