Moody's: bugetul britanic, "in concordanta" cu ratingul de tara

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 18:56
1324 citiri
Moody's: bugetul britanic, "in concordanta" cu ratingul de tara

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat miercuri ca bugetul propus de cabinetul lui David Cameron "este in concordanta" cu calificativul de tara "Aaa" cu perspectiva stabila, precum si cu asteptarile analistilor, informeaza un comunicat al agentiei, precizeaza NewsIn.

Analistii de la Moody's sustin ca noul buget al Marii Britanii reprezinta "un pas important in procesul de revers al deteriorarii pozitiei financiare a guvernului din ultimii doi ani".

Bugetul este, de asemenea, in conformitate cu asteptarile analistilor legate de reducerea cheltuielilor, majorarea taxelor si temperarea previziunilor de crestere economica.

Lira sterlina s-a apreciat pe piata americana in urma anuntului agentiei de evaluare, fiind cifrata la 1,4928 dolari, in crestere fata de cursul de marti seara, de 1,4822 dolari / lira, informeaza Marketwatch. Lira sterlina nu a mai incheiat o sedinta peste pragul de 1,49 dolari de la inceputul lunii mai.

"Bugetul a confirmat intentia guvernului britanic de a elimina deficitul structural pana in 2015-2016", a declarat Kenneth Orchard, vice-presedinte Moody's.

Guvernul britanic spera la o stabilizare a datoriei in jurul a 70% din PIB in perioada 2013-2014, un nivel sub cel estimat initial de agentia de rating, urmata de o scadere graduala a procentajului acesteia in PIB.

Din punctul de vedere al analistilor Moody's, acest lucru, daca se va intampla, va asigura Marii Britanii o pozitie concordanta cu calificativul "Aaa" pe piata creditelor.

Moody's a subliniat, totodata, si faptul ca exista riscuri de executie a bugetului. Consolidarea fiscala rapida va avea un impact puternic negativ asupra cererii interne, care ar putea fi inlaturat, insa, de o crestere robusta a exporturilor nete si declinul economiilor sectorului privat.

"Moody's este de acord cu aceste previziuni, dar trebuie subliniat faptul ca daca ele nu sunt corecte, reducerea deficitului ar putea fi mai mica decat se anticipase", a adaugat Orchard.

Raportul Moody's releva si ca planul bugetar corecteaza majoritatea problemelor mari legate de cresterea economica. O mare parte a consolidarii fiscale va proveni din reducerea cheltuielilor curente, care a dus la cresterea economiilor in unele tari care s-au confruntat in trecut cu reduceri majore ale deficitului.

Reducerea investitiilor in sectorul public este relativ modesta si nu ar trebui sa afecteze foarte tare viitoarea crestere a PIB-ului. Concentrarea atentiei pe majorarea taxelor de consum (TVA) ar trebui, de asemenea, sa limiteze impactul asupra investitiilor in sectorul privat.

Ultima actiune de evaluare a calificativului "Aaa/P-1" al Marii Britanii a avut loc pe 24 mai 2006, cand agentia a anuntat respectivul rating cu o perspectiva stabila.

#moodys, #majorare, #banci, #britanice , #stiri Impact