Dezastrul nuclear din Japonia impinge economia in recesiune

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 10:53
1727 citiri
Dezastrul nuclear din Japonia impinge economia in recesiune

Seismul puternic din Japonia, valurile tsunami care au urmat si accidentul nuclear de la Fukushima ar putea impinge economia nipona in recesiune in urmatoarele luni, cu o scadere mai accentuata a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul doi, potrivit unui studiu al publicatiei economice Nikkei, precizeaza Mediafax.

Dezastrele din Japonia ameninta economia nipona cu intrarea in recesiune, mentioneaza studiul preluat de AFP si au ca efect reducerea semnificativa a increderii investitorilor, a exporturilor si consumului intern.

Mai mult, economistii sustin  ca PIB-ul Japoniei a scazut cu 0,6% in primele trei luni ale acestui an, spre deosebire de trimestrul anterior.

Analistii anticipeaza ca pentru perioada aprilie-iunie, Japonia va inregistra o scadere economica de 2,6%.

Cele mai pesimiste prognoze mentioneaza un declin al PIB de 7,1% in intervalul iulie-septembrie.

Analistii apreciaza ca economia ar putea reincepe sa creasca in al treilea trimestru.

"Majoritatea economistilor se asteapta ca exporturile si consumul sa scada in continuare intre aprilie si iunie", noteaza Nikkei.

In ultimul trimestru al anului trecut, economia Japoniei a inregistrat deja un declin, conform datelor statistice oficiale.

Guvernul nipon evalueaza la 25.000 de miliarde de yeni (297 miliarde de dolari) costurile dezastrelor care s-au produs pe 11 martie. Pe de alta parte, aceasta estimare nu ia in calcul impactul accidentului nuclear de la Fukushima asupra agriculturii.

#dezastru nuclear, #economia japoniei, #economie japonia, #recesiune japonia , #stiri Impact