Criza ameninta securitatea energetica mondiala

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 09:10
1976 citiri
Criza ameninta securitatea energetica mondiala

Criza economica pune in pericol investitiile energetice in lume, considerate cruciale de catre participantii la conferinta privind securitatea energetica organizata miercuri la Geneva de catre comisia economica pentru Europa a ONU (CEE-ONU), relateaza AFP, precizeaza NewsIn.

Restrangerea posibilitatilor de finantare, scaderea economica si caderea preturilor la petrol si gaz sunt principalele motive care au impins companiile energetice sa-si revizuiasca in scadere investitiile, au apreciat directorii unora dintre aceste societati.

Totusi, nevoile energetice mondiale ar urma sa avanseze cu peste 40% pana in 2030, potrivit unui raport publicat de Agentia Internationala pentru Energie (AIE).

Aceasta tendinta impune necesitatea modernizarii infrastructurilor de productie si transport a companiilor energetice, avertizeaza CEE-ONU.

"Pericolul este ca investitiile insuficiente in principalele tari producatoare de energie sa reduca oferta, conducand la presiuni puternice pe preturi", a afirmat directorul general al comisiei ONU, Jan Kubica.

Potrivit acestuia, criza financiara a sporit incertitudinea in legatura cu posibilitatea de a finanta investitiile energetice necesare pe termen lung pentru a raspunde nevoii in crestere de energie.

Situatia este ingrijoratoare, in conditiile in care un sondaj realizat de Consiliul Mondial al Energiei in randul a 60 de sefi de companii din sector a indicat o scadere puternica a intentiilor de investitii in 2009. Jumatate dintre directorii chestionati au aratat ca sunt gata sa reduca cu peste 20% investitiile in unele sectoare sau sa le amane cu doi ani.

In schimb, intre 20% si 40% dintre cei chestionati au afirmat ca actuala criza financiara nu va avea vreun impact asupra investitiilor firmelor pe care le conduc.

Concluziile studiului arata ca tendinta actuala si viitoare a investitiilor reprezinta o "amenintare pentru securitatea energetica", a avertizat un reprezentant al grupului energetic german E.ON, Stefan Ulreich. El a subliniat ca nivelul ridicat al datoriei publice din SUA si Marea Britanie pun in pericol investitiile energetice prevazute de aceste tari.

#criza, #energie, #investitii, #petrol , #stiri Impact