BOLILE SECOLULUI 21 - revendicari: 35 trilioane dolari si doua treimi din decese

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 23:33
4177 citiri
BOLILE SECOLULUI 21 - revendicari: 35 trilioane dolari si doua treimi din decese

Pana in 2030, populatia lumii va fi pierdut 35 de mii de miliarde de dolari, din cauza bolilor netransmisibile. Desi majoritatea oamenilor de stiinta se concentreaza pe tratarea HIV sau a cancerului, afectiunea secolului 21 s-ar putea gasi in alta parte, potrivit Huffington Post. 

Profesorul David Bloom de la Scoala Sanitara din cadrul Universitatii Harvard va conduce proiectul de estimare economica a consecintelor bolilor netransmisibile.

Din rezultatele preliminare, povara economica globala a acestor afectiuni va creste "exponential" in urmatorii 20 de ani si va avea un impact asupra dezvoltarii economice si luptei impotriva saraciei.

In cadrul proiectulului, condus de profesorul de la Harvard si sponsorizat de Forumul Economic Mondial, costurile globale generate de cazurile de cancer au fost estimate la mai mult de 300 de miliarde de dolari in 2010.

In ceea ce priveste bolile pulmonare, costurile s-au ridicat la 400 miliarde de dolari.

Potrivit evaluarilor facute de echipa lui Bloom, intre 2005 si 2030, se vor inregistra pierderi de 35 de trilioane de dolari din cauza acestui tip de afectiuni.

Atat numarul victimelor umane cat si pierderile economice pot fi tinute sub control.

Pentru acest lucru, este nevoie de directionarea resurselor direct sau indirect catre prevenirea si tratarea bolilor, in intreaga lume, a incheiat Bloom, potrivit Huffington Post.

Pericolul bolilor care nu se transmit

Aproape doua treimi din decesele inregistrate pe glob sunt cauzate de boli netransmisibile precum cancerul, diabetul si bolile vasculare, se arata intr-un raport al ONU.

Desi comunitatea internationala s-a concentrat pe tratarea bolilor contagioase - HIV/SIDA, malarie, tuberculoza - maladiile care nu se transmit risca sa devina adevarate "epidemii", a spus Secretarul General Ban Ki-moon.

Potrivit raportului ONU, 36 de milioane de oameni au murit din cauza unor boli necontagioase in 2008, reprezentand 63% din totalul deceselor inregistrate in acel an.

8 din 10 oameni care au murit din cauza afectiunilor netransmisibile proveneau din tari in dezvoltare, 9 milioane dintre acestia avand mai putin de 60 de ani.

In 2030, aceste boli vor provoca 52 de milioane de decese.

Printre cauzele care duc la inmultirea acestor boli fatale, reprezentantul ONU a enumerat fumatul, alimentatia nesanatoasa, lipsa de activitate fizica, obezitate si alcool in exces.

La fel de mult contribuie si imbatranirea populatiei, impactul negativ al urbanizarii si gloablizarea comertului.

#boli, #bolile secol 21, #globalizare, #pierderi , #stiri Impact