Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BM analizeaza activitatea mai multor ministere

BM analizeaza activitatea mai multor ministere

Banca Mondiala a anuntat luni ca realizeaza in prezent, impreuna cu mai multe ministere, o analiza functionala a activitatii acestora, pentru identificarea actiunilor care ar putea imbunatati calitatea si rentabilitatea serviciilor publice furnizate, precizeaza NewsIn.

Analiza este efectuata de catre Banca Mondiala in baza acordului de servicii de consultanta incheiat cu Guvernul Romaniei si in colaborare cu Comisia Europeana.

Activitatea este structurata in doua etape. Astfel, in perioada martie - octombrie 2010, Banca Mondiala va analiza Centrul Guvernului, sectoarele Concurenta, Invatamant preuniversitar, Transporturi, Agricultura si Dezvoltare Rurala, precum si Finantele Publice.

In cea de-a doua etapa, din octombrie 2010 pana in martie 2011, o noua serie de sectoare, care va fi stabilita impreuna cu Comisia Europeana si cu Guvernul Romaniei, va fi inclusa in analiza.

"Prin intermediul acestei analize functionale a mai multor sectoare-cheie, Banca Mondiala examineaza calitatea procesului de elaborare a politicilor, barierele care impiedica punerea in aplicare a acestora cu maximum de eficienta, dar si aspecte orizontale, cu impact intersectorial, legate de performanta de ansamblu a sectorului public.


Banca Mondiala sustine astfel Guvernul in abordarea provocarilor majore cu care se confrunta in prezent administratia publica din Romania: satisfacerea nevoilor fiscale pe termen scurt, creand in acelasi timp o baza pentru o crestere economica durabila si echitabila in viitor", a comunicat banca.

Totodata, in comunicat se mai arata ca Romania se situeaza in urma altor tari din Europa in ceea ce priveste calitatea si rentabilitatea serviciilor prestate si ca sectorul public din Romania este prea costisitor fata de capacitatea Guvernului de a colecta venituri, fapt care impune aplicarea unor masuri de austeritate in administratia publica, pentru a ajunge la niveluri accesibile.

"Banca Mondiala sprijina reforma administratiei publice, deoarece este importanta si urgenta. Aceasta este importanta nu doar pentru a realiza economii, ci si pentru a stimula cresterea economica pe termen mediu. Este urgenta deoarece, din cauza crizei, tara nu isi poate permite sa iroseasca resurse prin procese ineficiente si inechitabile.


Adesea, oamenii nu isi dau seama cat de grea este adoptarea unor decizii, acest lucru intensificand rezistenta la schimbare.


Prin urmare, vom lucra impreuna cu Guvernul pentru a identifica modalitati de a explica reformele-cheie si pentru a constitui coalitii cat mai extinse" a declarat directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania, Francois Rantrua.

Recomandarile generale ale Bancii Mondiale vor fi incluse intr-un Plan de Actiune care va fi pregatit de catre Guvern si care va fi aprobat de Comisia Europeana.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 858 ori
Citeste mai multe desprebanca mondiala ministere