Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE: Grecia ar putea intra in recesiune in 2009

BCE: Grecia ar putea intra in recesiune in 2009

Economia Greciei ar putea intra in acest an in prima recesiune din 1993, in contextul in care criza economica mondiala afecteaza comertul maritim si veniturile din turism, a declarat astazi guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos, citat de Reuters.

Grecia trebuie sa reduca urgent deficitul bugetar excesiv, prin eradicarea fenomenului de evaziune fiscala, pentru a elibera fondurile necesare investitiilor si pentru a reduce impactul crizei, a spus Provopoulos.

"Se estimeaza ca activitatea economica va stagna in acest an", a spus Provopoulos la intrunirea anuala a bancii centrale a Greciei.

"Este posibil sa inregistram chiar o crestere negativa a produsului intern brut in acest an, iar activitatea ar putea fi chiar mai nefavorabila in cazul in care conditiile economice internationale se deterioreaza semnificativ", a mai spus acesta.

Economia Greciei inregistreaza o incetinire brusca, dupa o crestere economica medie de 4% in ultimii ani, sustinuta de ajutoarele din partea Uniunii Europene si de investitiile realizate pentru Olimpiada de la Atena din 2004.

"Este putin probabil ca economia Greciei sa evite efectele crizei si prevedem ca va intra in recesiune in 2009, cu o comprimare de 0,8%, potrivit estimarilor noastre", a declarat Diego Iscaro, analist in cadrul IHS Global Insight.

"Conditiile mai aspre de creditare, cresterea economica mai slaba a partenerilor comerciali, deteriorarea pietei muncii si cresterea taxelor vor afecta activitatea", a mai spus Iscaro.

In raportul anual publicat astazi, banca centrala a criticat guvernul grec pentru ca nu a reusit sa implementeze reformele necesare pentru piata muncii, buget si pensii in perioada de crestere economica puternica.

Grecia are nevoie de "o consolidare fiscala rapida pentru eliminarea deficitului in 2012.

Acest lucru este realizabil, daca se va reduce fenomenul de evaziune fiscala si daca pierderile sunt diminuate semnificativ", a spus Provopoulos.

Banca centrala a anuntat ca deficitul bugetar al Greciei a fost de peste 4% din PIB in 2008, fata de estimarile initiale ale guvernului, de 3,7%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1318 ori