Tot nu se descurca fara imigranti: Chiar si dupa Brexit, cineva trebuie sa munceasca in Marea Britanie

Marti, 22 Martie 2016, ora 18:00
4575 citiri
Tot nu se descurca fara imigranti: Chiar si dupa Brexit, cineva trebuie sa munceasca in Marea Britanie
Foto: Geograph.org.uk

Locuitorii cu drept de vot din Marea Britanie au o dilema grea de rezolvat pana in luna iunie, cand vor trebui sa voteze pentru sau impotriva iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Desi o buna parte din campania pro-Brexit este bazata pe reducerea numarului de migranti din tarile Europei Centrale si de Sud-Est, o recenta analiza Oxford Economics avertizeaza ca britanicii vor avea in continuare nevoie de aceasta forta de munca pentru a-si pastra nivelul de trai, informeaza The Independent.

Varianta optima

Analistii Oxford Economics au lucrat pe baza a noua scenarii diferite post-Brexit pentru a gasi varianta cea mai buna de reducere a impactului economic rezultat in urma iesirii din UE.

Scenariul cel mai bun indica o reducere a PIB al Regatului Unit de doar 0,1 procente pana in 2030 si chiar o crestere a veniturilor de 40 de lire per cap de locuitor, dar numai daca guvernul de la Londra renunta la proiectul de a limita accesul muncitorilor din UE pe piata muncii din Marea Britanie.

"Impactul pe termen lung al Brexit nu trebuie sa fie sever. Dar orice scenariu favorabil implica pastrarea unor conditii similare cu cele ale unui stat membru UE: pastrarea unei rate ridicate a migratiei, restrangerea posibilitatii de a incheia propriile acorduri bilaterale si plata unor contributii catre Bruxelles", a explicat Henry Worthington, reprezentant al firmei de consultanta Oxford Economics.

Un scenariu cu impact economic redus asupra Marii Britanii a fost creionat si de economistii Pricewaterhouse Cooper, care au estimat ca PIB al regatului s-ar diminua cu 1,2% pana in 2030.

Avantaje pe termen scurt

Analiza Oxford Economics arata si faptul ca iesirea din UE ar prezenta pentru britanici doar avantaje pe termen scurt, reflectate prin anularea contributiei Marii Britanii la bugetul comunitar de 8,5 miliarde de lire sterline.

In schimb, renuntarea la forta de munca venita din tarile Uniunii Europene ar putea genera un deficit de 22 pana la 31 de miliarde de lire sterline in finantele publice, gaura pe care guvernul ar trebui sa o acopere prin reducerea cheltuielilor sau o crestere a impozitelor.

"In ciuda beneficiilor pe termen scurt resimtite in bugetul Regatului Unit, aplicarea unor politici populiste ar afecta veniturile fiscale cu mult mai mult. Rezultatul ar fi doar mai multa austeritate", a mai spus Worthington.

Cel mai negru scenariu post-Brexit implica diminuarea PIB al Marii Britanii cu 3,9% pana in 2030. In acelasi timp, in varianta cea mai pesimista, economia din regiunea UE ar pierde doar 0,2% in acelasi interval de timp.

#locuri munca marea britanie, #muncitori straini, #impact Brexit, #analiza Oxford Economics , #Rezultate financiare