Rusii incep sa se teama si ei de Brexit: Ar fi un soc cu efecte pe termen lung

Joi, 16 Iunie 2016, ora 16:00
5354 citiri
Rusii incep sa se teama si ei de Brexit: Ar fi un soc cu efecte pe termen lung
Foto: Pixabay

De teama unei iesiri a Marii Britanii din UE, reprezentantii Rezervei Federale din SUA au decis sa mentina acelasi nivel scazut al dobanzii de referinta, fapt care agita si mediul bancar din Rusia.

Oficialii din guvernul de la Moscova au ajuns sa recunoasca si ei ca un abandon al britanicilor ar reprezenta un soc inclusiv pentru economia Rusiei, relateaza Reuters, citand surse locale.

Ministrul Economiei din Rusia, Alexei Ulyukayev, a afirmat ca Brexit-ul va avea un impact chiar mai mare asupra pietelor financiare decat decizia Rezervei Federale de a mentine actuala dobanda de referinta pe piata americana.

Un punct de vedere asemanator, chiar daca dintr-o alta perspectiva, il impartaseste si presedintele holdingului financiar-bancar Otkritie din Rusia, Ruben Aganbegyan.

"Brexit nu va avea un impact major imediat asupra Rusiei si a mediului de afaceri de aici. Intrebarea-cheie este insa cum se va resimti acest lucru pe termen lung. Rusia resimte influenta europeana, sute de ani a facut parte din Europa.

Sanctiunile si celelalte tensiuni existente acum sunt deranjante, insa, pe termen lung, nu cred ca Rusia ar fi interesata de o Europa slabita.

Nu cred nici ca Brexit ar putea reduce sau anula sanctiunile economice indreptate impotriva Rusiei, desi ma astept ca, intr-un an, ceva sa se intample in aceasta privinta, chiar daca nu o retragere totala a sanctiunilor", a explicat bancherul intr-un interviu acordat Bloomberg TV.

Chestionat asupra posibilitatii retragerii bancii Otkritie de pe piata financiara londoneza, Aganbegyan a infirmat aceasta posibilitate, afirmand ca "niciun alt oras european nu are in acest moment infrastructura necesara pentru a permite exodul bancilor din City".

Ceva mai optimist, directorul executiv al bancii rusesti VTB, Herbert Moos, spera ca decizia Rezervei Federale de a mentine aceeasi dobanda de referinta pe piata americana sa "aiba un impact pozitiv" asupra economiei ruse, anunta agentia TASS.

#brexit, #impact piete financiare, #dobanda referinta SUA, #banci rusia , #Rezultate financiare