Nu prea se mai vand locuinte in Cluj

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 15:29
1731 citiri
Nu prea se mai vand locuinte in Cluj

O statistica a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj arata ca volumul tranzactiilor imobiliare a scazut in primele trei luni ale acestui an cu 37%, fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit unui comunicat de presa de miercuri al OCPI Cluj, in lunile ianuarie, februarie si martie au avut loc 4.236 de tranzactii imobiliare - terenuri si constructii -, atat la capitolul persoane fizice (4.045) cat si juridice (191), fata de 6.761 de tranzactii cate au fost desfasurate in aceeasi perioada a anului trecut.

"In perioada ianuarie-martie 2009 se constata o scadere cu 37% a numarului de tranzactii imobiliare in evidentele Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj, fata de aceeasi perioada a anului trecut.", se arata in comunicat.

Cu toate acestea, in primele trei luni ale anului s-a inregistrat o usoara crestere la nivelul tranzactiilor imobiliare intre persoane fizice, respectiv in luna ianuarie au avut loc 1.226, in februarie - 1.322, iar in martie - 1.497.

Si tranzactiile imobiliare intre firme au cunoscut o usoara crestere, respectiv in ianuarie s-au inregistrat 57 de astfel de tranzactii, in februarie - 63, iar in martie 71.

Din cauza faptului ca bancile au inasprit conditiile de creditare, s-a observat si o scaderea dramatica a inscrierilor cu ipoteca, de la 3.059 in primul trimestru al anului trecut la 772 in primul trimestru al anului 2009.

"In cazul inscrierii ipotecilor in Cartea Funciara, se observa o scadere cu 75 de procente pe primul trimestru al anului 2009 in comparatie cu acelasi interval de timp din 2008", se precizeaza in comunicat.

Numarului terenurilor scoase din circuitul agricol, pentru a putea fi folosite la constructii s-a injumatatit in primele trei luni ale acestui an, respectiv 126 de astfel de avize au fost eliberate, pentru 15,36 de ha, fata de 248 de avize pentru 246,31 de hectare in 2008.

Totodata si numarul lucrarilor de cadastru depuse la oficiu a scazut cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

O crestere spectaculoasa s-a inregistrat la depunerea dosarelor in vederea exproprierii pentru obiective de interes national, cifra provenind de la constructia celor doua centuri de ocolire ale municipiului Cluj-Napoca si a Autostrazii Transilvania, potrivit purtatorului de cuvant al OCPI, Mihaela Muresan.

"Evidentele Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj arata, in schimb, o crestere pe primul trimestru al anului la eliberarea titlurilor de proprietate (10%) si a numarului de dosare depuse in vederea exproprierii pentru obiective de interes national (211%)", se mai arata in comunicatul de presa. 

#exproprieri, #imobiliare, #tranzactii , #Tranzactii imobiliare

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Criza economică face noi victime în România. Sute de persoane își pierd locurile de muncă
  2. Joburi de vară pentru studenți. În ce domeniu te poți angaja în vacanță
  3. Decizie importantă a ICCJ cu privire la preavizul la concediere. Ce trebuie să știe angajații aflați în această situație
  4. Criză majoră pe piața locurilor de muncă la stat. Procentul infim de tineri care aleg să fie bugetari și problemele care îi îndepărtează de sistem