Anticoruptia lasa Londra fara bogatasi. Ulita miliardarilor se goleste rapid

Vineri, 13 Mai 2016, ora 14:10
6741 citiri
Anticoruptia lasa Londra fara bogatasi. Ulita miliardarilor se goleste rapid
Foto: Wikimedia

Una din trei proprietati de pe Bishops Avenue din Londra, strada cunoscuta si sub numele de "Ulita miliardarilor", este detinuta de catre un bogatas ascuns in spatele unei firme offshore, iar masurile anticoruptie anuntate de cabinetul Cameron pare sa le dea fiori acestora.

Nevoit sa reactioneze in fata scandalului Panama Papers, premierul britanic a anuntat lansarea unui pachet de legi menit sa deconspire identitatile celor aflati in spatele averilor constituite in paradisuri fiscale, dar acest lucru lasa Marea Britanie fara miliardarii veniti din alte tari, anunta The Guardian.

Pe picior de fuga

Anuntul facut de David Cameron este in masura sa puna pe fuga o multime de oligarhi rusi, magnati chinezi si nababi nigerieni.

Din 100.000 de proprietati detinute in Regatul Unit de companii din afara tarii, 44.000 sunt concentrate in Londra.

Masura ameninta si profitabilitatea unor companii imobiliare precum Glentree Estate, firma la care au apelat indeosebi clienti din Rusia, China sau Nigeria pentru a cumpara sub masca unor companii offshore diverse proprietati de lux in Londra.

Odata ce noua lege va obliga companiile straine sa dezvaluie identitatea proprietarului, nu vor mai fi asa multe vanzari pe piata imobiliara de lux din Marea Britanie, se plange Trevor Abrahmsohn, proprietarul Glentree Estates.

Regulile se aplica si proprietatilor deja achizitionate prin intermediul firmelor din diverse paradisuri fiscale din Insulele Virgine sau Cayman, ceea ce da tonul exodului averilor secrete din capitala britanica si alte cateva zone ale Regatului Unit.

"S-ar putea sa vanda daca vor putea. Discretia este un lucru extrem de important pentru clientii mei. Au motive intemeiate sa procedeze asa, de exemplu pentru potectia familiilor lor.

Nu sunt doar oligarhi, ci si oameni normali care nu vor sa iasa in lumina reflectoarelor", sustine Abrahamsohn.

Preturi in scadere

Intentia guvernului britanic, expusa intr-un proiect de lege, vizeaza insa ca "indivizii si tarile corupte sa nu mai poata sa mute, spele si sa ascunda bani prin intermediul pietei imobiliare din Londra".

Viziunea agentilor imobiliari din Londra este impartasita si de Craig Hughes, director in cadrul firmei de consultanta fiscala Menzies, acesta considerand ca noua lege "ar putea lovi investitiile imobiliare din Marea Britanie".

Conform agentilor imobiliari de la Knight Frank, preturile proprietatilor de lux sunt intr-o usoara scadere, de aproximativ 7%, fenomen accentuat si de noile taxe pentru tranzactii aplicate din 2014, care au crescut de la 7 la 15 procente din valoarea proprietatii.

Sustinatorii proiectului anticoruptie aplauda la scena deschisa decizia premierului Cameron. "Vor mai fi portite, unii oameni vor mai minti, dar este un pas urias facut inainte", crede Robert Palmer, militant in cadrul organizatiei Global Witness.

#averi ascunse Londra, #spalare bani piata imobiliara, #pachet legi anticoruptie Marea Britanie, #scandal Panama Papers , #Tranzactii imobiliare