Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Imobiliare: proprietarii sunt "usor" optimisti. Cat va dura?

Imobiliare: proprietarii sunt "usor" optimisti. Cat va dura?

Optimismul moderat al proprietarilor de apartamente incepe sa se vada in numarul crescut de oferte dar si in fluctuatia preturilor, care pot ajunge sa le depaseasca pe cele ale locuintelor scoase la vanzare in 2010.

"In ultimele luni se observa un optimism in piata, ceea ce se reflecta in preturile solicitate pentru locuintele scoase la vanzare de la inceputul anului, care sunt in unele cazuri mai ridicate decat ale celor ale ofertei deja existenta ", a declarat intr-o conferinta de presa Dorel Nita, coordonatorul proiectului Analize Imobiliare, lansat, miercuri de portalul imobiliare.ro.

Zona Unirii este unul din cazurile exemplificate de reprezentantii portalului imobiliar, unde pretul cerut pentru ofertele adaugate in ultimele 30 de zile este mai mare decat cel al ofertelor existente in piata, cu circa 7% in cazul apartamentelor vechi.


Produsul lansat de imobiliare.ro va pune la dispozitia firmelor care activeaza in domeniul imobiliar analize detaliate, care acopera cele mai mari orase din tara si zonele acestora, pe piata apartamentelor vechi si noi, impartite in patru categorii, dupa numarul camerelor si suprafata.


Pentru fiecare din trei indicatori de baza - numarul de oferte, pretul total si pretul pe metru patrat - se calculeaza valoarea absoluta si variatiile lunare si anuale, la nivel de zona, tip de tranzactie si categorie de proprietate.


Analizele vor fi realizate pe o baza de date de peste 1,5 milioane de oferte, care au fost active in piata incepand cu 2008.


In urma analizelor prezentate pentru trei zone din Bucuresti, respectiv Unirii, 1 Mai si Militari, s-au constat o serie de diferente importante in functie de locatia locuintelor, care potrivit reprezentantilor imobiliare.ro nu pot fi surprinse doar printr-un indice, care reflecta un trend si nu o valoare absoluta.


"In toate cele trei zone analizate se constata o crestere a numarului de oferte noi intrate pe piata.


De asemenea, sunt anumite categorii de locuinte unde preturile sunt mai ridicate decat vechile oferte. Se simte o euforie, dar nu putem spune daca va fi de durata sau nu", a spus Iulian Niculae, reprezentantul agentiei imobiliare Victoria Consult, unul din partenerii portalului pentru serviciul de analize.


El a aratat ca in general diferenta dintre pretul solicitat de proprietari si cel de tranzactionare este de 20-30%. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1349 ori