Vigilenta bancilor, inselata de politele de asigurari de case

Luni, 17 August 2009, ora 09:05
1959 citiri
Vigilenta bancilor, inselata de politele de asigurari de case

Lipsa de vigilenta a functionarilor bancari poate costa mult institutiile bancare. La creditele ipotecare, precum si la imprumuturile acordate in baza programului guvernamental "Prima Casa", bancile solicita o polita de asigurare care sa acopere inclusiv riscul de cutremur.

Pana aici nimic spectaculos. Problema apare doar atunci cand se incheie polita de asigurare. Pe piata autohtona de profil activeaza aproape 30 de companii de asigurari care vand tot atatea tipuri de polite de asigurare de locuinte. Pe cele mai multe asiguratorul nu specifica clar care sunt riscurile acoperite.

Astfel s-a ajuns ca unii clienti care au prezentat la banca o polita de asigurare "clasica", ce acopera doar cateva riscuri, nu si pe cel de cutremur, sa poata sa obtina, fara probleme, un credit ipotecar.

"Uneori, pe polita de asigurare pentru locuinta nu se scrie daca aceasta acopera riscul de cutremur. De obicei, politele pentru case sunt cele de tipul Flexa - ce acopera doar riscurile de incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor, lovirea de catre autovehicule rutiere ale tertilor, fum, gaz, vapori, precum si costuri de demolare si indepartare a resturilor.

Asadar, aceasta nu acopera riscul de cutremur. Alte polite sunt Flexa plus fenomene atmosferice. In fenomene atmosferice unii asiguratori includ riscul de cutremur, altii nu.

Asa ca mai exista si polite Flexa plus fenomene atmosferice, plus cutremur. Tine de vigilenta functionarului bancar.

Am avut cazuri cand cu o polita Flexa obisnuita, care nu acopera riscul de cutremur, clientii au putut obtine un credit pentru o locuinta asigurata cu aceasta polita", ne-a declarat Gheorghe Grad, director general SRBA. 

#case, #credite, #locuinte, #polite , #Prima casa

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Cei mai norocoși angajați de la stat. Au salarii de 2.500 de euro pe lună
  2. Unul dintre cei mai importanți angajatori din țară dă afară 10% din muncitori. Cum justifică decizia compania cu peste 12.000 de angajați