Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

EFG Property: Apartamentele s-au ieftinit in toate orasele Romaniei

EFG Property: Apartamentele s-au ieftinit in toate orasele Romaniei


Preturile apartamentelor din zona Bucuresti - Centru au crescut cu 7,3% in trimestrul al treilea al acestui an si cu 8% fata de septembrie 2010, ceea ce poate sugera un potential de recuperare a intregului sector rezidential, potrivit EFG Eurobank Property Services, membra a Eurobank EFG Group.

Conform Indexului Rezidential calculat de EFG Eurobank Property Services, preturile locuintelor par a se fi stabilizat in al treilea trimestru al anului, regiunea Bucuresti-Ilfov plasandu-se in fruntea imbunatatirilor, cu o revenire, de la o scadere anuala de 1,6% a preturilor medii in ultimii 5 ani si de 6,3% in ultimul an, pe o crestere de 1,3% in al treilea trimestru din 2011.

"Cresterea preturilor pentru unele regiuni si orase pe baza trimestriala trebuie tratata cu precautie, din moment ce evolutia este influentata de sezonalitate si consecventa poate fi folosita mai ales pentru date statistice", a declarat Dimitra Marini, director general al EFG Eurobank Property Services Romania.

O perspectiva sigura privind evolutia pe termen lung a preturilor poate fi data de indexurile anuale care tin cont de discrepantele sezonale, dar exprima informatii mai rare (in ritm anualizat) si deci mai putin relevante pentru estimarea asteptarilor imediate", a mai adaugat aceasta.

Zona centrala din Bucuresti a contribuit la accelerarea cresterii preturilor

Zona Bucuresti - Centru a avut o contributie semnificativa la aceasta performanta prin accelerarea de la o crestere de 0,8% pe an, in ultimii 5 ani, la 7,9% in ultimul an si 7,3% in al treilea trimestru al acestui an.

"Luand in considerare faptul ca, in timp, regiunea Bucuresti-Centru a demonstrat o anticipare a trendului general al pietei, cresterea inregistrata poate fi considerata un indicator pozitiv al unei potentiale recuperari a intregului sector rezidential, in urmatoarele luni", se precizeaza intr-un comunicat la EFG Eurobank Property Services

Totusi, trebuie luat in considerare faptul ca nivelul trimestrial al regiunii Bucuresti-Centru este volatil, evolutii cu suisuri si coborasuri inregistrandu-se si in trecut. Zona Bucurestiului a inregistrat o scadere a preturilor de 3,8% in ultimul trimestru, ceea ce conduce la slabe performante si asupra altor segmente la nivel anual si pentru ultimii cinci ani (in baza anuala).

Au crescut preturile pe piata imobiliara din vestul tarii dar si in Moldova

Potrivit companiei de servicii imobiliare, pe parcursul trimestrului trecut, preturile apartamentelor din Bucuresti au scazut cu un procentaj moderat de 3,6%, in timp ce preturile apartamentelor din tara au suferit o corectie mai drastica de 5,3%.

De asemenea, sumele pentru care se puteau cumpara proprietati nou construite s-au diminuat, cu 2,3% in Bucuresti, in timp ce la nivel national au suferit o depreciere de 10%. Proprietatile vechi au avut scaderi mai mici de 1,4% in Bucuresti si 1,8% in tara. Influentat de programul guvernamental Prima Casa, nivelul general cumulat al apartamentelor din cele doua zone ale Bucurestiului (Centru si Periferie) a avut o modificare de doar 0,9%.

La nivel regional, Moldova este singura regiune care a inregistrat cresteri de 0,8% pe parcursul ultimilor 5 ani, de 8,6% anual si de 1,4% trimestrial, avand, la nivel anual, cel mai mare index pe zone.

Pe parcursul celui de-al treilea trimestru, preturile s-au imbunatatit in zona vestica a tarii si au continuat sa scada cu o viteza mai accentuata in diviziunile Nord si Sud, si la o viteza mai scazuta in diviziunea Centru.

In majoritatea oraselor din Romania s-a inregistrat o descrestere a preturilor

Acelasi trend descrescator al preturilor s-a inregistrat in majoritatea oraselor din Romania. Astfel de situatii se intalnesc in Constanta, Braila, Cluj-Napoca si Brasov.

Preturile rezidentelor in Craiova au ramas stabile pe parcursul ultimului trimestru. Totusi, Craiova detine cea mai puternica performanta pe 5 ani, in comparatie cu alte mari orase, avand o rata anuala de 4,7%.

Ploiestiul combina cresterea trimestriala puternica cu cea de pe ultimii 5 ani (in ritm anualizat), urmat de Oradea si Timisoara. In acelasi timp, Iasul are cea mai semnificativa crestere anuala a pretului apartamentelor, urmat de Cluj-Napoca.

Pentru a calcula Indexul rezidential, Romania a fost impartita in 8 regiuni geografice. Sistemul de impartire acopera intreg teritoriul tarii si evita suprapunerile geografice. Din acest motiv, judetul Ilfov a fost analizat in aceeasi regiune ce cuprinde si Bucurestiul.

Calcularea indexului rezidential este bazata pe proceduri si tehnici statistice clar definite, care limiteaza implicarea subiectiva. Datele colectate includ o varietate de caracteristici, pe langa valoarea si suprafata proprietatii. Sunt analizate amplasarea, apropierea de centrul orasului, sau de zone turistice, natura proprietatii - tipul, vechimea, calitatea constructiei.

Nu sunt excluse din studiu parcarile, sistemul de incalzire, precum si prezenta liftului la bloc. Cercetarea calitativa a tinut cont de specificul pietei imobiliare din Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2441 ori