Firmele prefera zona de nord a Capitalei

Luni, 23 Februarie 2009, ora 14:59
2095 citiri
Firmele prefera zona de nord a Capitalei

Preferintele chiriasilor s-au indreptat si in 2008 spre nordul Bucurestiului , unde au avut loc 45% din totalul tranzactiilor, zona avand ca avantaje principale disponibilitatea si concentrarea spatiilor de birouri, potrivit unui studiu realizat de CB Richard Ellis Eurisko.

Potrivit datelor furnizate de studiul celor de la CBRE, numai Pipera a cumulat 39% din totalul spatiilor de birouri inchiriate anul trecut, majoritatea tranzactiilor fiind preinchirieri. Zona de nord a Bucurestiului a fost preferata de chiriasii din domeniile: Servicii financiare, IT si Telecomunicatii si Productie industriala si energetica.

De asemenea, zona de centru-nord a continuat sa atraga interesul chiriasilor din sectoarele Servicii financiare si Productie industriala si energetica. Aproximativ 21% din totalul tranzactiilor de inchiriere au vizat zona de centru-nord. O crestere semnificativa a volumului de tranzactii a inregistrat-o zona de vest cumuland 16% din totalul tranzactiilor efectuate.

Preferinta chiriasilor pentru aceasta locatie este justificabila atat prin oferta destul de generoasa a spatiilor nou-livrate, cat si prin accesul facil si infrastructura dezvoltata. Chiriasii care au optat pentru vestul Capitalei provin din domeniile IT si telecomunicatii, servicii financiare si productie industriala si energetica.

Centrul Capitalei a atras chiriasi de prestigiu, care au cautat cladiri in locatii foarte bune, cu o vizibilitate maxima. Chiriasii interesati de aceasta zona in 2008 au fost cei din domeniile: servicii pentru afaceri, servicii profesionale, IT si Telecomunicatii si productie industriala si energetica.

Nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din CBD a inregistrat valori constante in primele trei trimestre ale anului (22-24 euro/mp/luna), ultimul trimestru fiind caracterizat de o usoara depreciere (21-23 euro/mp/luna). Catre sfarsitul anului trecut, nivelul mediu al chiriilor in zona de nord a fost de 18-20 euro/mp/luna (in Pipera inregistrandu-se un nivel mai scazut al chiriei, 12-14 euro/mp/luna), iar in partea de vest si in cea de est chiriile s-au situat in intervalul 14-16 euro/mp/luna.

Anul trecut s-au inchiriat aproximativ 275.000 mp de birouri, peste 80% dintre tranzactii fiind preinchirieri. Rata de neocupare a inregistrat o crestere de circa 6 % catre finalul anului, spatiile de birouri de clasa A atingand nivelul de 2%, in timp ce pentru spatiile de clasa B, rata de neocupare a fost de 7,5%. CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania.

Cu sediul principal in Bucuresti, compania si cei 120 de membri ai echipei sale ofera o gama completa de servicii imobiliare clientilor din intreaga tara. In februarie 2008, Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, Inc. CB Richard Ellis, companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007).

Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate). CB Richard Ellis ofera consultanta pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilor si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta. 

#active, #consultata, #imobiliare , #Chirie