Terenurile nu se mai cauta. Apartamentele vechi, "vedetele" pietei imobiliare

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 17:09
2825 citiri
Terenurile nu se mai cauta. Apartamentele vechi, "vedetele" pietei imobiliare

Criza generala care a marcat domeniul imobiliar in 2009 a afectat in primul rand terenurile care se confrunta cu un deficit de cerere remarcabil. Dat fiind contextul actual, este putin probabil ca in 2010 sa asistam la o relansare a tranzactiilor cu terenuri, arata un comunicat remis de imobiliare.ro.

Apartamentele vechi insumeaza 94.3% din totalul cautarilor efectuate pe www.imobiliare.ro care au vizat exclusiv apartamentele, iar cele noi doar 5.7%, rezultand un interes crescut al romanilor pentru prima categorie.

Factorul pret este determinant, interesul net in favoarea apartamentelor vechi fiind, de altfel, in concordanta cu puterea de cumparare a celor care isi cauta o locuinta.

Indicele imobiliare.ro arata ca in saptamana 50 a acestui an, pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila solicitat pentru apartamentele vechi era de 1.194 euro, fata de 1.381 euro, in cazul apartamentelor noi.

Apartamentele vechi cu doua camere, care insumeaza 44.5% din cautarile pe apartamentele vechi, se detaseaza. Ele sunt urmate de cele cu trei camere cu 31.1% din cautari, apartamentele cu patru camere cu 14.5%, ultimul loc fiind ocupat de garsoniere cu 9,9% din cautari.

De remarcat faptul ca doar 31,6% din cautarile totale realizate care privesc apartamentele vechi sunt specifice incluzand inca de la inceput numarul camerelor, iar 68.4% sunt generale.

Rafinarea cautarii se face pe parcurs in functie de pretul afisat care are un rol determinant in stabilirea ierarhiei tipurilor de apartamente dupa numarul cautarilor.

In ceea ce priveste intervalele de pret, pe primul loc se situeaza cautarile care corespund unui interval intre 40.000-60.000 de euro, urmate de intervalul 60.000-80.000 de euro.

Apartamentele cu preturi situate intre 100.000 si 150.000 de euro insumeaza 5% din cautari.

In cazul apartamentelor noi, romanii cauta cu precadere apartamente cu doua (42%) si trei camere (37%). La cealalta extrema se situeaza apartamentele mari, cu patru si mai multe camere (14%), si cele mici, cu o camera (7%).

In Bucuresti, vesti bune tot pentru apartamentele vechi

Interesul bucurestenilor se indreapta intr-o proportie covarsitoare spre apartamente, categorie ce insumeaza 84% din listarile efectuate in rezidential.

Impulsionati si de masurile guvernamentale luate, in speta programul Prima Casa, proprietarii de apartamente si agentiile care se ocupa de aceasta categorie imobiliara pot spera la un 2010 mai bun.

Situatia terenurilor, insa, este una critica: terenurile insumeaza doar 2% din totalul proprietatilor listate. Cu 14% din totalul listarilor efectuate, nici casele nu par sa reprezinte o alternativa interesanta pentru bucuresteni.

In ceea ce priveste apartamentele vechi din Bucuresti, cele mai atragatoare pentru cumparatori raman cele cu doua camere care aduna 46% din totalul cautarilor in aceasta categorie, urmate de cele cu trei camere cu 31%, cele cu patru camere cu 15%, clasamentul fiind completat de garsoniere care nu reusesc sa stranga mai mult de 8%.

Clasamentul cautarilor in cazul apartamentelor noi din Bucuresti este dominat de proprietatile cu doua si trei camere care totalizeaza, impreuna, 81% din cautari. Apartamentele noi cu o camera reprezinta doar 4% din cautari, iar cele mari cu patru si mai multe camere 15%. 

Job-ul pentru care ești plătit ca-n Occident, în România. Domeniul încă merge „ca uns"
Job-ul pentru care ești plătit ca-n Occident, în România. Domeniul încă merge „ca uns"
Românii încă au bani pentru a cumpăra apartamente, iar investitorii profită din plin. Prețurile au crescut, iar salariile în domeniu sunt pe măsură, mai ales în rândul meseriașilor....
Banca centrală din Ungaria intră pe piața rezidențială din București. Ce planuri are dezvoltatorul în nordul Capitalei
Banca centrală din Ungaria intră pe piața rezidențială din București. Ce planuri are dezvoltatorul în nordul Capitalei
Fondurile băncii centrale a Ungariei ajung, indirect, în proiecte imobiliare din România. După ce administratorul fundațiilor băncii centrale a cumpărat pachetul majoritar al unuia dintre...
#2, #apartamente, #camere, #cu, #imobiliare, #terenuri , #Apartamente

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Criza economică face noi victime în România. Sute de persoane își pierd locurile de muncă
  2. Decizie importantă a ICCJ cu privire la preavizul la concediere. Ce trebuie să știe angajații aflați în această situație
  3. Criză majoră pe piața locurilor de muncă la stat. Procentul infim de tineri care aleg să fie bugetari și problemele care îi îndepărtează de sistem
  4. Situația complexă a salariilor de la 1 iulie. Patronatele cer un prag mai mare pentru facilitățile fiscale pentru a nu scădea unele venituri