Companiile cauta apartamente mai ieftine pentru expati

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 00:18
2058 citiri
Companiile cauta apartamente mai ieftine pentru expati

Bugetele pe care companiile din Romania sunt dispuse sa le cheltuiasca pe inchirierea de locuinte pentru angajatii expati au scazut fata de anul trecut cu 10-15% si ajung in medie la maxim 1.600 de euro pe luna pentru apartamentele cu 2-3 camere si la 2.500 de euro pentru patru camere, informeaza Mediafax. 

"Companiile au inceput sa aiba bugete din ce in ce mai reduse pentru inchirierea de locuinte pentru expati. Fata de anul trecut scaderea este de 10-15%", a declarat pentru MEDIAFAX Andrei Rusu, managerul agentiei imobiliare Vission House.

Scaderea de anul trecut vine dupa un alt an, 2008, cand bugetele au fost ajustate.

Astfel, daca aceeasi companie in 2008 cheltuia 2.000 de euro pentru inchirierea unui apartament cu trei camere in acest an pentru un apartament de acelasi tip bugetul alocat este de 1.500 de euro.

"Deci per ansamblu, daca inainte companiile ne cereau sa le cautam oferte pentru circa 2.000 de euro, acum au limitat suma la 1.500-1.600 de euro pe luna", a precizat Rusu.

Vission House are in portofoliu oferte imobiliare in zone precum Dorobanti, Primaverii, Herastrau, Soseaua Nordului sau Unirea, zone preponderent cautate de acest tip de clienti. Din acest motiv, agentia a decis sa se orienteze mai ales pe intermedierea de tranzactii de inchiriere pentru expati.

"Am relocat zeci de manageri, la cererea lor sau a companiilor in care muncesc. Ne-am concentrat pe acest segment pentru ca portofoliul nostru contine exact proprietatile pe care acestia le vizeaza. In incercarea de a ne adapta crizei, am identificat acest segment de piata care este neacoperit si vrem sa-l exploatam", a adaugat Rusu.

Ultimul contract a fost semnat de agentie in luna octombrie, pentru un apartament cu trei camere, in Soseaua Nordului, la un pret de 1.450 de euro pe luna.

Rusu a aratat ca cele mai multe cereri din partea companiilor vin pentru apartamentele cu doua si trei camere, bugetele alocate in aceste cazuri fiind de 700-1.200 de euro, respectiv 1.350-1.600.

Pentru patru camere solicitarile sunt foarte putine, pentru acest tip de apartamente companiile fiind dispuse sa plateasca 2.500 de euro in cazul managerilor care sunt in Romania impreuna cu familia.

"Ambasadele au bugete si mai mici decat ale companiilor. Spre exemplu pentru un apartament de trei camere o ambasada plateste in acest an 1.200 de euro pe luna, in conditiile in care anul trecut erau dispusi sa plateasca 2.000 de euro", a mai mentionat Rusu, care este si proprietarul agentiei.

El a explicat ca proprietarii de locuinte sunt mai putini dispusi sa negocieze chiriile cand potentialii chiriasi sunt expati, pentru ca stiu ca acestia "nu platesc din buzunarul lor". "Chiriile nu au scazut, dar au iesit mai multe apartamente pe piata la inchiriat.

Cererea este mai redusa, lucru explicat prin faptul ca proprietarii care deja au locuinte inchiriate expatilor de cele mai ori cauta sa prelungeasca contractele pentru ca in conditiile actuale astfel de chiriasi sunt foarte valorosi.

In plus pentru chiriasii romani proprietarii negociaza pretul mai mult, in timp ce in cazul expatilor acestia stiu ca nu platesc din buzunarul lor si pot sa le ceara mai multi bani", a mai spus Rusu. 

#companii, #apartamente, #angajati, #expati , #Apartamente

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Unul dintre cei mai importanți angajatori din țară dă afară 10% din muncitori. Cum justifică decizia compania cu peste 12.000 de angajați
  2. Planificarea financiară pentru o familie tânără: cum se face și ce priorități ar trebui să ai
  3. Navigând în lumea bancară: cum să alegi banca potrivită pentru nevoile tale?