Nokia pleaca si cu trenul de marfa

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 07:00
5271 citiri
Nokia pleaca si cu trenul de marfa

La numai doua-trei zile dupa ce s-a dat unda verde privatizarii cu pierderea majoritatii a companiei de transport feroviar marfa, corporatia transnationala Nokia a anuntat ca pleaca din Romania. O simpla coincidenta s-ar putea spune! Doar aparent insa o simpla coincidenta, pentru ca ambele episoade au o legatura stransa cu retetele prescrise Romaniei de "tandemul distrugerii"! Caci altminteri n-ar putea fi numit cuplul FMI-Banca Mondiala in raport cu ravagiile produse in economia din Romania de deciziile si "recomandarile" acestor institutii. 

Consecinta directa a dezmembrarii companiei nationale integrate de cai ferate, starea precara a transportului feroviar de marfa a fost folosita de acest "tandem al distrugerii" ca pretext pentru impunerea catre Romania a instrainarii societatii nationale de transport marfa in favoarea unei companii vest-europene de profil, probabil deja pregatita pentru preluare.

Desigur, aproape mai pe nimic, in masura situatiei financiare afisate ca falimentare! Situatie in care acaparatorul este prezentat, tot desigur, ca mantuitor! Se reproduce la indigo scenariul din cazurile instrainarilor Petrom, distributiilor de gaze si distributiilor de electricitate, care nici macar "privatizari" n-au putut fi numite, caci transferurile s-au facut spre companii de stat, dar apartinand altor state si nu statului roman.

Apoi, dupa venirea stapanului strain, se mai dau cateva mii de oameni afara, se dezincapusaza compania de niscai capuse ale clientelei de partid sau transpartinice centrale si locale si, fara a se face vreo noua investitie, dar marindu-se sever preturile de livrare, compania ajunge subit pe profit.

Tandemul FMI-BM arata cat de minunate retete recomanda, iar compania straina transfera profiturile catre tara de origine spre prosperitatea de acolo, in timp ce statul roman pierde inca o piesa strategica, precum si unica posibilitate de a gestiona o rezolvare civilizata a traficului rutier care depinde coplesitor de dezvoltarea (in sensul larg al cuvantului) a transportului de marfa feroviar.

Iar poporul roman saraceste inca un pic, avand insa mangaierea ca o face nu singur, ci odata cu tara! Poate aparent curios, plecarea Nokia din Romania si consecintele ei au o legatura inca si mai profunda cu retetele (programe si politici) prescrise Romaniei de "tandemul distrugerii" si cu tipul de economie la care s-a ajuns prin aplicarea deja de aproape doua decenii a acestor retete.

Plecarea in sine demonstreaza fara echivoc ca este o simpla baliverna povestea ca a avea relatii contractuale cu FMI si mai ales a respecta clauzele lor si "recomandarile" institutiei inseamna credibilitate fata de investitorii straini! Cand ii convine in raport cu maximizarea profitului propriu, o multinationala taie si in carne vie, facand ceva pe povestile macroeconomice ale FMI.

Politica principiala si principala ceruta de "tandemul distrugerii" autoritatilor romane - resprectiv promovarea unor salarii mici ca atractie pentru investitorii straini! - se dovedeste pe cat de inutila conjunctural, pe atat de nociva pe termen lung.

Discutand exclusiv din punctul de vedere al investitorilor straini, caci din punctul de vedere al economiei nu mai analizeaza nimeni problemele, salariile de tip sclavagist din Romania, in timp ce nu pot fi atat de mici precum cele de tip comuna primitiva din alte tari subdezvoltate, sunt insa suficient de mici pentru a insemna o piata interna restransa si o impovarare imensa cu contributii sociale mari. Din aceasta cauza, doar salariile nete sunt mici in Romania, dar costul locului de munca nu este mic.

Ceea ce nu este deloc atractiv pentru investitorii straini. Si daca exista o asemenea situatie in Romania este din cauza politicilor FMI si Bancii Mondiale, impartasite din pacate atat de BNR, cat si de guvernele postdecembriste.

Cat despre consecintele plecarii Nokia din Romania, acestea - stie bine oricine - sunt dramatice si dimensiunea lor disproportionata are legatura integrala cu situatia in care politicile si programele FMI si Bancii Mondiale de doua decenii au adus economia din Romania.

Cum sa nu fie dramatice consecintele, cand important este nu faptul ca a plecat al doilea exportator din Romania, ci ca din primii 100 de exportatori din Romania doar 3 sunt romani. Asta a ajuns Romania: o anexa de tip bananier a capitalului strain vestic. Aceasta este integral opera "tandemului distrugerii"! 

#ilie serbanescu, #nokia plecare, #transport feroviar marfa , #Editorial