Ministerul Economiei a amanat listarea Hidroelectrica

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 07:19
1530 citiri
Ministerul Economiei a amanat listarea Hidroelectrica

Ministerul Economiei a votat in AGA Hidroelectrica impotriva listarii actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar o decizie va fi luata imediat dupa aprobarea de catre Guvern a strategiei de privatizare a companiei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Fondul Proprietatea. 

Actionarii Hidroelectrica s-au intalnit saptamana trecuta, la solicitarea Fondului Proprietatea (FP), pentru a discuta despre plasarea actiunilor Hidroelectrica la BVB, relateaza Mediafax.

In comunicat se spune ca reprezentantii statului au votat impotriva intrucat odonanta guvernului privind infiintarea Electra si Hidroenergetica este inca in vigoare.

Un alt motiv este implicarea companiei in litigii privind infiintarea Electra si Hidroenergetica cu Fondul Proprietatea si sindicate, si care se afla inca pe rolul instantelor de judecata.

Guvernul intentiona initial sa comaseze principalii producatori de energie si carbune in doua societati nationale, Electra si Hidroenergetica, insa a renuntat la acest proiect din cauza problemelor juridice si ia in calcul varianta alternativa de a crea doua companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara.

"Avand in vedere prevederile Scrisorii de Intentie a Fondului Monetar International, reprezentantii Statului Roman au solicitat Consiliului de Administratie elaborarea unei evaluari si intocmirea unui studiu de oportunitate in privinta listarii Hidroelectrica, pe care sa le prezinte actionarilor societatii.

Listarea Hidroelectrica va fi introdusa pe agenda urmatoarei adunari generale extraordinare a actionarilor, imediat ce Guvernul Romaniei va aproba strategia de privatizare", se arata in comunicatul FP.

Potrivit memorandumului de intelegere cu Fondul Monetar International, Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, actionarul majoritar al Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si-a luat angajamentul de a vinde pachete minoritare cu scopul de a genera fonduri semnificative necesare pentru investitii in sectorul energetic, se mentiona intr-un comunicat FP prin care anunta ca solicita convocarea AGA la cele doua companii.

Statul detine 80% din actiunnile Hidroelectrica si 90% din tirlurile Nuclearelectria, iar Fondul Proprietatea controleza pachete reprezntand 19,94% din capitalul social al Hidrolectrica, respectiv 9,72% din actiunile Nuclearelectrica. 

#listarea hidroelectrica amanata, # minister economie hidroelectrica, # decizie hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica