Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dosar Hidroelectrica: DIICOT cere condamnarea fostului ministru Codrut Seres

Dosar Hidroelectrica: DIICOT cere condamnarea fostului ministru Codrut Seres


Un procuror de la DIICOT a solicitat luni judecatorilor de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condamnarea la inchisoare a fostului ministru al Economiei Codrut Seres, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu in dosarul "Hidroelectrica".

La ultimul proces al termenului, procurorul de sedinta a solicitat si condamnarea celorlalti inculpati in dosar, fosti membri in conducerea SC Hidroelectrica SA, trimisi in judecata in 2011 alaturi de Codrut Seres, respectiv Eugen Pena - director general, Victoria Geormaneanu - director economic, George Asan - director furnizare, Nicolae Opris - sef serviciu Marketing, Traian Oprea - director general si Iosif Georgeta - director economic, acestia fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat.

Reprezentantul Parchetului a mai cerut magistratilor sa-i oblige pe inculpati la plata a peste 540 de milioane de lei, dintre care 399 de milioane de lei reprezinta prejudiciul adus Hidroelectrica si 144 de milioane de lei prejudiciul adus ANAF.

De asemenea, procurorul a solicitat ca Seres si ceilalti inculpati sa mai plateasca 3,7 milioane de lei reprezentand contravaloarea unor expertize efectuate in dosar.

Seres a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Procurorii sustin ca Eugen Pena a initiat si a constituit o asociere infractionala, impreuna cu ceilalti inculpati si, in virtutea functiilor de conducere detinute in cadrul SC Hidroelectrica SA, au desfasurat activitati care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National- ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.

In sarcina inculpatilor se retine ca, in cursul anului 2003, in contextul aparitiei fenomenului de seceta hidrologica pentru fluviul Dunarea si a prognozelor meteorologice privind situatia hidrologica pe raurile interioare, nu au invocat clauza de forta majora inserata in contractele de furnizare a energiei electrice, pana la normalizarea regimului hidrologic, si nici nu au luat masuri in vederea renegocierii preturilor, cu consecinta inregistrarii unei pierderi financiare considerabile de catre SC Hidroelectrica SA.

Astfel, in conditiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National, inculpatii nu au procedat la reducerea cantitatilor de energie electrica aferente contractelor comerciale incheiate cu consumatorii eligibili si furnizorii licentiati de pe piata concurentiala, ci au actionat in sensul onorarii in totalitate a cantitatilor contractate sau chiar depasirii acestora, prin achizitia de energie de la producatorii termo, la preturi mult mai mari decat cele stabilite conform contractelor de vanzare de energie electrica.

Se mai retine ca, in perioada 2002 - 2003, inculpatii au dispus cumpararea de energie electrica de la SC Termoelectrica SA la preturi mari si au revandut energia electrica catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia.

Inculpatii au incheiat, ilegal, patru contracte de furnizare de electricitate

In perioada 2003 - 2004, inculpatii au actionat in sensul incheierii in mod ilegal a unui numar de patru contracte de furnizare de energie electrica, cu majorarea cantitatilor de energie electrica pe o perioada de 9 - 10 ani, desi Hidroelectrica SA nu avea dreptul sa incheie in aceasta perioada contracte pe piata concurentiala pentru furnizare de energie electrica si nici acte aditionale la contractele aflate in derulare.

In sarcina lui Codrut Seres se retine ca, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica S.A. sa se deruleze in mod legal.

Procurorii sustin ca activitatea gruparii a pus in pericol Sistemul Energetic National si a cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane de dolari.

In vederea acoperirii prejudiciului, procurorii DIICOT au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra mai multor autoturisme, imobile, locuinte si terenuri, precum si sume de bani apartinand inculpatilor, in valoare totala de aproximativ 6 milioane lei, 400.000 euro si 200.000 dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1575 ori