Oracle invarte cutitul in rana HP. De ce?

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 08:10
2403 citiri
Oracle invarte cutitul in rana HP. De ce?

Oracle pare ca se bucura de situatia disperata in care a ajuns HP, companie care s-a impiedicat si s-a balbait tot anul. Gigantul software l-a adus, anul trecut, in postul de presedinte pe Mark Hurd, fostul CEO al Hewlett-Packard. Larry Ellison, CEO Oracle, nu rateaza nicio ocazie pentru a pune sare pe rana HP.

Cel mai recent exemplu este un meci public neobisnuit in care Oracle l-a acuzat pe CEO Autonomy, o companie britanica de software pe care HP o cumpara pentru peste 6 miliarde de dolari, ca minte.

Ellison a sustinut ca HP a fost obligata sa cumpere Autonomy. Dovada ar fi faptul ca pretul este "absurd de mare" pentru o companie atat de neinteresanta, relateaza CNN.  

Miercuri noaptea, Oracle a transmis un comunicat de presa in care sustine ca detine prezentarile PowerPoint ale bancherului de investitii al Autonomy. Mai mult, a specificat data si ora intalnirii dintre Hurd si CEO Autonomy Mike Lynch, intalnire pe care cel din urma o neaga.

Lynch a recunoscut in rapoarte anterioare ca s-a intalnit cu Hurd, dar doar pentru a discuta despre probleme de software. Asa ca Oracle a revenit, joi, cu un alt comunicat numit "Cantecul de lebada al lui Mike Lynch, CEO Autonomy".

HP neaga acuzele de disfunctie

De ce recurge Oracle la astfel de mijloace josnice? Ellison este cunoscut ca fiind un...excentric. Insa prin comportamentul sau recent, compania a atins un nivel de comunicare fara precedent.

Am putea crede ca Oracle nu este altceva decat un rechin care a simtit mirosul de sange.

HP l-a concediat pe succesorul lui Hurs, Leo Apotheker, saptamana trecuta (la doar o luna dupa ce HP a anuntat intelegerea cu Autonomy). In plus, compania planuieste sa puna lacatul pe afacerea cu tablete si sa scoata pe piata o serie de PC-uri mai avansate.

Apotheker a fost inlocuit de fostul CEO al eBay, Meg Withman.

Actiunile HP au scazut cu peste 40% anul acesta, insa si-au revenit usor de cand Withman s-a alaturat companiei. Chiar daca este zguduita, HP ramane o companie foarte mare.

Valoarea de piata, chiar si acum, este de aproape 50 de miliarde de dolari. Chiar daca Oracle valoreaza de trei ori mai mult, inghitirea HP ar fi mai mult decat poate mesteca.

"Lui Ellison i-ar placea foarte mult sa cumpere HP", spune Eric Jackson, manager in cadrul fondului de investitii Ironfire Capital. "Problema este marimea HP. Chiar daca este la pamant, afacerea ar fi mult prea mare pentru Oracle. Insa multora le ploua in gura vazand cat de ieftin a ajuns HP".

#competitie tehnologie, #computer hp, #concurenta neloiala, #oracle, #oracle cumpara hp, #tableta hp, #tranzactie tech , #stiri Hewlett Packard