Cum se transforma laptop-ul in iPad

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 18:32
2773 citiri
Cum se transforma laptop-ul in iPad

Tabletele reprezinta o amenintare tot mai mare pentru industria PC-urilor, iar marii producatori incep sa reactioneze. Apple si Dell sunt primele companii care vin cu noi modele de PC insipirate dupa modelul de succes al iPad, ceea ce ii face pe analisti sa prevada o schimbare considerabila a conceptului de laptop, in viitor. 

Strategia aleasa a luat forma unui val de experimente asupra designului laptop-urilor care, de altfel, nu a mai suferit schimbari de ani de zile.

Astfel, ecranele tactile si utilizarea de sisteme Android au fost primele modificari majore prin care industria PC a incercat sa se adapteze cererii din piata.

Cifrele nu sunt tocmai optimiste pentru industria PC-ului

Producatorii se asteapta sa vanda aproximativ 50 de milioane de tablete in 2011, iar cifra s-ar putea dubla anul viitor.

Livrarile de PC-uri, in schimb, au crescut doar cu 2% in al doilea trimestru din 2011 confirmand asteptarile formulate de firmele de cercetare IDC si Gartner. Principala cauza: popularitatea tot mai mare de care tabletele digitale incep sa se bucure.

O modalitate prin care producatorii de PC-uri au incercat sa faca fata “amenintarii” a fost incorporarea sistemului Android, insa produsele finale nu au inregistrat un succes prea mare pana acum.

In incercarea de a rivaliza cu iPad, producatorii de PC-uri au intrat in competitie si cu producatori de telefoane mobile precum Motorola, care isi lanseaza la randul lor propriile tablete.

Compromisul marilor producatori: laptop-urile hibrid

Astfel, producatorii de PC-uri au ajuns sa creeze concepte-hibrid care sa ia ce e mai bun din ambele parti: unele sunt dispozitive care seamana cu o tableta, dar care au in plus si o tastatura, altele seamana mai mult cu un PC, combinand ecranul tactil specific tabletelor cu posibilitatea de a utiliza programe Windows pentru editare foto si design.

Acer Iconia

Cel mai bun exemplu este Acer Iconia, un laptop care utilizeaza Windows si arata ca oricare alt laptop atunci cand este inchis.

In momentul in care este deschis, insa, pot fi observate doua ecrane tactile fara nicio tastatura, exact ca o tableta. Pentru a tasta se poate folosi o tastatura virtuala pe ecranul de jos, iar cand tastatura nu e necesara, paginile de internet se afiseaza pe ambele ecrane.

Dell Inspiron Duo

Un alt laptop care seamana foarte mult cu o tableta este Dell Inspiron Duo, al carui ecran poate fi rotit, atunci cand dispozitivul este inchis si care poate fi utilizat exact ca o tableta.

Lenovo Group

Si Lenovo Group scoate la vanzare un laptop care functioneaza cu sistem Windows si care are un ecran ce poate fi desprins de tastatura si care poate fi folosit in acest mod ca o tableta cu sistem Android.

“Avem foarte multe de invatat de la tabletele digitale”, de la usurinta cu care poate fi utilizata interfata pana la lejeritatea cu care pot fi instalate soft-urile, a declarat Yang Yuanquing, CEO al Lenovo, cel de-al patrulea producator de PC-uri din lume.

Hewlett-Packard Co.

HP, cel mai mare producator de PC-uri din lume, va implementa pe unitatile proprii abilitatea de a rula si aplicatiile facute pentru sistemele de operare destinate smartphone-urilor si tableteleor sale TouchPad.

Tabletele, un concept care dateaza din 2002

In aceasta perioada experimentala, producatorii de PC-uri  “reinvie”, de fapt,  design-uri care nu au avut prea mult succes in urma cu cativa ani.

 Laptopul cu ecran detasabil care poate arata si functiona ca o tableta este o idee care dateaza din 2002, cand Microsoft a lansat o editie de Windows Tablet.

Aceasta generatie de PC-uri tableta nu a avut succes intrucat produsele erau scumpe si prea grele pentru a putea fi utilizate intr-un mod confortabil sub forma de tableta.

“Windows Tablet Edition” nu era complet diferita de un Windows  normal si nici nu era adaptat complet pentru utilizarea PC-ului ca tableta. Abia in 2009 Microsoft a adaugat caracteristici “tactile” sistemului, odata cu lansarea Windows 7.

Chiar si cu imbunatatirile de Windows, PC-urilor le este greu sa imite un design de tableta digitala.

Windows nu este cel mai potrivit sistem de operare pentru tablete, in mare parte pentru ca are nevoie de un procesor de tip Intel pe baza caruia sa functioneze.

Aceste cip-uri consuma bateria mult mai repede decat cip-urile pentru telefoane utilizate la iPad, cu un nucleu ARM, ce ajuta la economisirea energiei.

“Caracteristica de baza a iPad-ului este durata lunga de viata a bateriei”, este de parere analistul in tehnologie Rob Enderle.

Toate PC-urile care functioneaza cu Windows au nevoie de cip-uri Intel si, implicit, de baterii mai mari, ceea ce face ca dispozitivele sa fie mai grele. Chiar si asa, bateriile nu dureaza la fel de mult ca la iPad.

Dell Inspiron Duo are 1,54 de kg, fiind de doua ori mai greu decat un iPad, iar viata bateriei este de 4 ore, in comparatie cu cele 10 ore ale bateriei unui iPad.

Microsoft se afla in plina dezvoltare a unei versiuni de Windows care poate sa functioneze pe cip-uri ARM si a carei lansare este asteptata in 2012. Asta ar putea insemna ca urmatoarea generatie de laptopuri ar putea sa concureze cu iPad la greutate si durata de viata a bateriei.

Cu toate acestea, pana la urmatoarea lansare, industria PC-urilor nu se afla intr-o situatie tocmai confortabila, fiind nevoita sa gaseasca modalitati de a distrage atentia consumatorilor de la iPad.

#acer, #dell, #industria pc, #ipad, #laptop, #laptop tableta, #pc , #stiri Hewlett Packard