Despre SSD si avantajele lui

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 15:40
4332 citiri
Despre SSD si avantajele lui

Un solid-state drive, care s-ar traduce liber prin "unitate cu cipuri", iar prescurtat SSD, este o modalitate faimoasa de stocare pentru dispozitivele tale. Ce este, cu adevarat, un SSD si cum este diferit de optiunile de stocare care au aparut inainte? Suntem aici sa raspundem.

Sa incepem cu o comparatie rapida. Unitatile HDD mai vechi ofera o stocare "nonvolatila" bazata pe forte fizice - miscare si magnetism. Acestea sunt discuri care se rotesc si scriu codul intr-un strat magnetic care pastreaza datele.

Ele au ramas populare atat de mult timp pentru ca erau sigure, usor de folosit si nimeni nu putea sa vina cu ceva mai bun. Asta pana cand SSD-ul sau "unitatea cu cipuri" a aparut.

Un SSD utilizeaza memorie flash. In loc de a depinde de "scrierea" fizica a datelor pe un disc, memoria flash utilizeaza cipuri de memorie (de obicei, cipuri in stil NAND).

In aceste cipuri, semiconductoarele rastoarna matrici in diferite stari de sarcina electrica pentru a stoca codul. Deoarece nimic nu se misca, in afara de modelele electrice, unitatea de stocare este "solida".

Avantajele SSD

Deoarece majoritatea computerelor vin acum cu SSD-uri, acestea trebuie sa fie mai bune decat HDD-urile vechi, nu-i asa? In multe privinte, da. Iata beneficiile care au dus la dominatia lor.

Nu exista piese in miscare: Marea problema cu piesele in miscare este ca intotdeauna se uzeaza, iar uneori, neasteptat, chiar de la inceput. Designerii de produse incearca sa scape de piesele in miscare ori de cate ori este posibil, datorita faptului ca pot fi deteriorate usor.

SSD-urile au propriile limitari ale duratei de viata, dar sunt, in general, mai durabile si mai sigure, deoarece nu exista parti in miscare care sa se deterioreze si nici un motor de rulare care sa se rupa.

Viteza: energia electrica se misca repede. SSD-urile pot scrie sau citi date la viteze incredibile in comparatie cu HDD-urile si cu doar o fractiune din putere, ceea ce inseamna si mai putina acumulare de caldura. Exista de asemenea avantaje de viteza legate de lipsa fragmentarii.

Mobilitate: SSD-urile sunt mai mici si mai usoare decat unitatile anterioare. Acest lucru face posibila crearea celor mai subtiri laptop-uri, tablete si a altor dispozitive mobile de astazi.

Dispozitivele mai subtiri au plasate SSD-urile direct pe placa de baza. Asta inseamna ca un upgrade nu este posibil, dar acest ajuta laptopurile, smartphone-urile si tabletele sa ajunga sa aiba dimensiunile cat mai subtiri.

Ratele scazute de esec: In ciuda preocuparilor timpurii, SSD-urile inceteaza sa functioneze mai putin frecvent decat HDD-urile.

Dimensiune si design: SSD-urile pot veni in multe forme si dimensiuni diferite, in functie de numarul de cip-uri pe care le au si de modul in care sunt organizate acestea. Acest lucru le face mult mai versatile decat alternativele mai vechi.

Durata mai lunga de viata: Fiecare SSD are o durata de viata limitata de uzura capacitatii unitatii de a stoca corect incarcaturile electrice trimise catre acesta.

Din fericire, durata de viata a majoritatii unitatilor poate fi masurata in decenii - cel putin in conditii normale de utilizare. Cercetarile au aratat ca SSD-urile nu numai ca au o durata mai lunga decat HDD-urile, dar ele dureaza chiar mai mult decat se asteapta expertii.

#avantaje SSD , #Stiri Hardware