Cele mai rapide computere de pe planeta

Marti, 08 Mai 2012, ora 20:20
1789 citiri
Cele mai rapide computere de pe planeta

Sunt enorme, costisitoare si mai putin prietenoase cu utilizatorii. Pe de alta parte, sunt atat de performante incat cel mai tare PC de pe piata pare doar o gluma pe langa ele. Si tocmai de aceea li se spune super-computere.

Tianhe-1A, de exemplu, de la Intel si Nvidia, poate sa faca intr-o zi ceea ce un PC dual-core ar duce la bun sfarsit in ...160 de ani. Vedeti 10 dintre cele mai rapide computere din lume, intr-un clasament de care se fac "vinovati" cei de la techradar.com.

Urmatoarele computere ultra-rapide si-au castigat locurile fruntase in ierarhie dupa ultima evaluare statistica a platformei top500.org, realizata la fiecare 6 luni pe piata internationala a computerelor performante.

1. Tianhe-1A

Castigatorul premiului pentru cea mai mare viteza din lume este misteriosul Tianhe-1A, care poate functioneze la o capacitate de 2,5 petaflopi (1 petaflop inseamna 1000 de miliarde de operatiuni zecimale / secunda). Performanta este posibila cu ajutorul celor 186.368 de nuclee si al memoriei de 229,376 GB de RAM.

2. Jaguar Cray XT5-HE

Jaguar, un supercomputer Cray XT5-HE aflat in Laboratorul National Oak Ridge din SUA, exceleaza la toate capitolele: detine nu mai putin de 224.162 de nuclee (cores), iar performanta sa atinge valoarea de 1,76 petaflopi. Cu o memorie RAM de 300 de terabiti, computerul cu nume de felina ruleaza cu o versiune obisnuita SUSE Linux.

Citeste mai multe despre

Cele mai rapide computere de pe planeta pe Hit.ro

#computere rapide, #top calculatoare rapide, #cele mai rapide calculatoare , #Calculatoare