Sociolog: Referendumul e pe o tema falsa, lumea are alte preocupari. PSD isi verifica pe bani publici baronii din teritoriu

Duminica, 30 Septembrie 2018, ora 12:45
777 citiri
Sociolog: Referendumul e pe o tema falsa, lumea are alte preocupari. PSD isi verifica pe bani publici baronii din teritoriu
Foto: Facebook / Liviu Dragnea

Un referendum se organizeaza atunci cand exista in dezbaterea publica o tema importanta si tabere relativ egale. Nu este si cazul referendumului pentru familie, care nu e de interes general si va avea un rezultat previzibil, miza reala fiind pentru PSD, spune sociologul Alfred Bulai.

O campanie deocamdata anemica, cu afise nesemnate si multe mesaje mincinoase, schimburi de replici furibunde pe retelele de socializare si cateva dezbateri televizate in care politicieni care altadata faceau front comun impotriva PSD acum isi arunca vorbe grele si pline de dispret. Cam asa am putea rezuma ce s-a intamplat dupa ce Guvernul Dancila ne-a anuntat ca organizeaza in zilele de 6 si 7 octombrie o consultare populara pentru ca in Constitutie sa ramana batut in cuie ceea ce stiam deja: Ca in Romania nu se pot casatori decat un barbat si o femeie.

In mod neasteptat, dupa ce au fost mustrati de partenerii de la Bruxelles, liderii PSD, in frunte cu Liviu Dragnea si Viorica Dancila, au declarat public ca nu vor face campanie pentru referendum, incercand o delimitare neconvingatoare de acest esafodaj politic la ridicarea caruia au lucrat in ultimii doi ani si de care sunt direct interesati. O victorie, adica o prezenta masiva la vot, pentru ca e limpede ca marea majoritate a participantilor vor vota "Da", l-ar ajuta pe Liviu Dragnea sa isi consolideze si mai mult puterea.

Va exista, insa, si un impact asupra societatii?

"Ce impact sa aiba? Niciunul. Este o tema falsa, care nu preocupa pe nimeni, lumea e in general preocupata de cu totul altceva", ne-a declarat sociologul Alfred Bulai.

"O aberatie"

"Sigur, exista declaratii publice pe la cateva televiziuni care sunt oricum de nisa, de stiri, iar publicul lor este redus. Pot fi cativa vizati, exista un anumit gen de populatie care e interesata de aceste teme in mai mare masura, dar impactul general nu exista pentru ca nu exista o dezbatere reala, nu exista aceasta problematica in Romania, nu exista o tema pe agenda publica legata de asa ceva", a adaugat acesta.

Alfred Bulai a mai explicat ca nu se fac referendumuri pe teme lipsite de relevanta sau atunci cand rezultatele sunt binecunoscute dinainte.

"Daca vreti sa va convingeti, amintiti-va mitingurile si marsurile pentru diversitate si pentru familie si uitati-va la ce au insemnat ele pentru agenda publica - stiri in ziua respectiva si punct. Comparati cu ce se intampla in Occident, unde sunt marsuri si actiuni la care participa sute de mii de oameni. ...citeste mai departe despre "Sociolog: Referendumul e pe o tema falsa, lumea are alte preocupari. PSD isi verifica pe bani publici baronii din teritoriu" pe Ziare.com

#referendum familie, #referendum remaniere Guvern, #PSD referendum , #Stiri Guvern