Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Societatea civila ii cere lui Iohannis sa ia atitudine fata de derapajele CCR si sa sesizeze Comisia de la Venetia

Societatea civila ii cere lui Iohannis sa ia atitudine fata de derapajele CCR si sa sesizeze Comisia de la Venetia
21 de organizatii neguvernamentale si grupuri civice ii solicita presedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, sa ia atitudine fata de derapajele CCR, sa apere Justitia si lupta anticoruptie.

Organizatiile cer sa mearga in audienta la seful statului pentru a discuta despre mai multe subiecte:

"Vulnerabilitati privind credibilitatea si impartialitatea Curtii Constitutionale a Romaniei aparute ca urmare a tendintei recente in jurisprudenta CCR spre excese si spre suprapunerea atributiilor acesteia peste alte puteri din stat;

Neindeplinirea promisiunilor partidelor politice si ignorarea completa a solicitarilor societatii civile cu privire la o reforma reala a legislatiei electorale in sensul liberalizarii competitiei politice si transparentizarii finantarii partidelor politice;

Pericolul grav si iminent in care se afla independenta justitiei si lupta anticoruptie ca urmare a unor recente initiative legislative guvernamentale si parlamentare", se arata in scrisoare.

Totodata, cele 21 de organizatii ii cer lui Klaus Iohannis sa sesiseze Comisia Europena pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) pentru o opinie privind problemele de drept ridicate de:

Decizia nr. 396/06.06.2017, prin care CCR impune Parlamentului sa legifereze un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu,Hotararea CCR 1/22.06.2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente,Decizia nr. 277/21.07.2017, care stabileste un drept exclusiv al CCR de a se pronunta direct asupra hotararilor judecatoresti supuse revizuirii in conditiile art. 509 pct. 11 din Codul de procedura civila.
Despre aceste trei puncte, organizatiile sustin ca sunt fie nelegale si netemeinice sau chiar contravin textului constitutional, fie sunt rezultatul arogarii de catre CCR a calitatii de legiuitor pozitiv, prin subminarea atributiilor altor puteri din stat.

Citeste si Comisia de la Venetia desfiinteaza interpretarile PSD: In niciun caz nu poate fi vorba de un prag financiar pentru abuzul in serviciu

Acestea mai cer infiintarea la nivelul Presedintiei a unei "Comisii pentru redactarea unui Cod electoral care sa porneasca un amplu proces de consultare publica cu partidele politice si societatea civila pentru reforma legislatiei electorale pentru aplicarea unor vechi deziderate ale societatii civile".

Printre aceste deziderate, organizatiile amintesc:

Revenirea la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor;Eliminarea pragu ...citeste mai departe despre "Societatea civila ii cere lui Iohannis sa ia atitudine fata de derapajele CCR si sa sesizeze Comisia de la Venetia" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 753 ori