Romania a pierdut anul trecut 10 miliarde de euro: Ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 09:34
1699 citiri
Romania a pierdut anul trecut 10 miliarde de euro: Ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei ar fi fost anul trecut de 148 miliarde euro daca nu s-ar fi inregistrat pierderi de 10 miliarde euro la nivelul economiei, diferenta care ar fi putut rezolva deficitul actual la pensii si sanatate, a declarat Florin Georgescu.

"Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate", a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, mentionand ca vorbeste in calitate de profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

El a participat marti la o reuniune a Clubului de la Bucuresti, cu tema "Romania, situatia economico-sociala - prezent si perspective".

Georgescu a aratat ca, din PIB-ul de 138 miliarde euro, circa 20% reprezinta evaluari prin metode statistice.

"Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizam 138 miliarde euro, impozitam vreo 115 miliarde euro, pentru ca diferenta nu se stie pe unde este", a spus Georgescu.

Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen catalogat de Georgescu drept "total anormal".

El a mentionat ca pierderile agregate la nivelul economiei au inceput sa creasca in 2007, fata de anul 2000, acestea majorandu-se de 3,5 ori, in timp ce PIB-ul a crescut de 1,7 ori.

Veniturile s-au deplasat ca pondere, intre anii 2000 si 2011, de la companiile cu capital de stat, unde au scazut de la 22% la 6% din totalul veniturilor inregistrate de firme, la firmele private, unde au crescut de la 77% la 93,3%.

"In timp ce veniturile din mediul privat au crescut cu 15,6 puncte procentuale, cheltuielile au avansat cu 16,8 puncte procentuale. Astfel, s-au translatat doar 11,9 puncte procentuale din profitul realizat de stat catre sectorul privat. Deci sectorul privat trage profit mai putin, dar cheltuieste mai mult", a spus Georgescu.

Potrivit datelor prezentate, profitul mediu pe salariat a crescut de 7,9 ori in sectorul privat in perioada 2008-2011 fata de anul 2000, mai repede decat in sectorul public, unde au avansat de 5,2 ori. Pe de alta parte, pierderea medie pe salariat s-a majorat de 5,7 ori in sectorul privat, iar la stat de trei ori.

#deficit pensii sanatate Romania, #produs intern brut Romania, #pierderi economie Romania 2011 , #Stiri Guvern

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  5. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  6. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  7. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  8. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  9. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  10. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat