Parlamentarii au adoptat un proiect care le da o derogare de la conflictul de interese din Codul Penal

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 11:14
890 citiri
Parlamentarii au adoptat un proiect care le da o derogare de la conflictul de interese din Codul Penal
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede ca nu constituie conflict de interese angajarea la cabinet a persoanelor cu care alesii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani.

Deputatii si senatori au adoptat propunerea, in cadrul sedintei de plen reunit, cu 275 voturi "pentru" si 22 de "abtineri".

Proiectul de modificare a Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor a fost depus de 4 deputati.

Mai exact, la art 32, se introduce un nou alineat care va avea urmatorul cuprins: "Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputatii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani".

Deputatii sustin, in expunerea de motive, ca propunerea legislativa a fost initiata "tinand cont de semnalarea unor neclaritati cu privire la posibilitatea interpretarii reangajarii personalului la cabinetele parlamentare ale deputatilor, in sensul existentei unui potential conflict de interese din perspectiva art. 301 din Cod Penal".

Initiatorii mai precizeaza ca propunerea legislativa este in acord cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa care impune instituirea de reguli "necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa".

Cei patru deputati care au depus propunerea legislativa sunt: Constantin Avram (ALDE), Marcel Ciolacu (PSD), Attila Korodi (UDMR) si Eugen Tomac (PMP).

Potrivit art. 301 din Codul Penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Dispozitiile nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative. CCR a decis insa ca sintagma "raporturi comerciale" este neconstitutionala. ...citeste mai departe despre "Parlamentarii au adoptat un proiect care le da o derogare de la conflictul de interese din Codul Penal" pe Ziare.com

#Parlament conflict de interese , #Stiri Guvern