Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pachetul de masuri fiscale creste veniturile bugetare la 209 miliarde lei

Pachetul de masuri fiscale creste veniturile bugetare la 209 miliarde lei


Veniturile bugetare pentru 2013 sunt prognozate la 209 miliarde lei fata de 207 miliarde lei, nivelul estimat initial, majorarea fiind determinata de pachetul de masuri fiscale anuntat recent de Guvern, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat cresc in acest an la 33,6% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale fata de 33,1% din PIB in 2012.

Potrivit unor surse guvernamentale, misiunea FMI nu a acceptat ca aceasta crestere va fi determinata de imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, considerand mai prudent sa astepte datele pe primul semestru din 2013. Acest lucru sugereaza si faptul ca actualul acord cu FMI ar putea fi prelungit cu cateva luni, dar nu exista o confirmare oficiala in acest sens.

Pachetul de masuri fiscale anuntat recent de autoritatile romane aduce un plus de venituri bugetare de peste 2,7 miliarde lei.

Cum au fost acestea detaliate:

- Limitarea cheltuielilor cu amortizarea va aduce un plus de venituri de 168,8 milioane lei

- Impozitul simplificat de 3% din cifra de afaceri, obligatoriu pentru firmele cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro va avea un impact pozitiv de 457 milioane lei

- Impozitul pe venit din limitarea deducerilor cu diurna si delegari/detasari - 6,8 milioane lei

- Revizuirea bazei de impunere pentru activitatile agricole - 578 milioane lei (430 milioane lei impozit pe venit, 148 milioane lei contributii la Fondul de sanatate)

- Majorarea accizelor la bere - 80 milioane lei

- Devansarea cresterii accizelor la tigarete - 116,6 milioane lei

- CAS aferent limitarii deducerii cheltuielilor cu diurna - 23,3 milioane lei

- Impozitul suplimentar pentru dereglementarea sectorului gazelor naturale - 641 milioane lei

- Impozitul pentru transportatorii si distribuitorii din sectorul de energie electrica si gaze naturale - 257,5 milioane lei

- Taxa speciala pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale - 106,9 milioane lei

- Majorarea salariului minim - 300 milioane lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1809 ori