Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul german de Interne nu vede "nicio posibilitate" ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen

Ministrul german de Interne nu vede "nicio posibilitate" ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen
Oficiali germani s-au declarat joi sceptici cu privire la posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa intre in viitorul apropiat in Schengen sau sa adopte moneda euro, reactii ce survin la o zi dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pledat pentru admiterea ambelor tari in spatiul Schengen si extinderea zonei euro catre toate statele UE.

"Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs", a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.

"Decizia nu va fi luata astazi", a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justitie si afaceri interne, noteaza portalul italian lumsanews.it.

Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani si cu privire la extinderea zonei euro si adoptarea monedei comune de catre Romania si Bulgaria. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaueble, a salutat initiativa lui Juncker aflata "pe linia de baza a conceptelor noastre de politica europeana", dar a amintit ca pentru ca alte tari sa se poata alatura zonei euro "este necesar sa indeplineasca toate criteriile", iar o adoptare "prematura" a monedei comune poate genera multe probleme, dand ca exemplu cazul Greciei.

Este evident ca statele care intra in zona euro "trebuie sa fie capabile sa gestioneze o moneda stabila si puternica, asupra careia nu vor putea sa intervina cu devalorizari", a explicat oficialul german.

El a mentionat de asemenea ca Germania doreste "o Europa puternica", si ca "este bine ca cineva pune presiune si viteza", referire tot la interventia lui Juncker, dar a atras in acelasi timp atentia ca "trebuie sa facem bine acest lucru".

Mai mult decat atat, Schaueble a subliniat ca "este important ca cetatenii statelor membre sa fie convinsi" de pasii care vor fi facuti, el avertizand astfel asupra riscului ca in procesul aprofundarii integrarii europene dorite de Juncker sa se ajunga la situatii in care deciziile luate la Bruxelles sa indeparteze institutiile europene de cetateni.

"Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile pentru a se alatura zonei euro"

Mai transant decat Schaueble a fost presedintele comisiei de finante a Uniunii Crestin Sociale (CSU - aliata bavareza a Uniunii Crestin Democrate a cancelarului Angela Merkel), Hans Michelbach, care s-a pronuntat clar impotriva extinderii zonei euro si a spus direct ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile pentru a se alatura acestei zone.

In discursul sau despre starea Uniunii Europen ...citeste mai departe despre "Ministrul german de Interne nu vede "nicio posibilitate" ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 575 ori