Macron a obtinut un succes orbitor la Bucuresti, in ciuda unui viciu de logica

Joi, 24 August 2017, ora 22:24
859 citiri
Macron a obtinut un succes orbitor la Bucuresti, in ciuda unui viciu de logica
Foto: Administratia Prezidentiala

Sosit in vizita oficiala la Bucuresti, presedintele Frantei Emmanuel Macron a fost primit cu mare entuziasm si nu a avut nicio dificultate in a-si impune punctele de vedere.

Macron si-a atins scopul destul de usor. Cu o zi inainte, la Salzburg, el reusea sa obtina acordul de principiu al cehilor si slovacilor pentru modificarea directivei serviciilor in sensul dorit de francezi.

De semnalat este ca presedintele Macron a primit ajutorul consistent al cancelarului Austriei, Christian Kern, care a indeplinit discret rolul de mediator pe langa premierul Slovaciei, Robert Fico si cel al Cehiei, Bohuslav Sobotka.

Asa cum reiese dintr-un comunicat al Guvernului slovac, participantii la reuniune au convenit sa modifice directiva muncitorilor detasati destul de rapid, in cursul reuniunii Comisiei din luna octombrie.

Desigur ca discutiile de la Salzburg nu s-au limitat la subiectul "dumpingului social", dupa cum l-a numit cancelarul Austriei in termeni solidari cu presedintele Macron, reuniunea abordand si tematica generala a constructiei europene, ingrijorarea Estului fata de Europa cu doua viteze, migratia, dar si problemele privitoare la apararea europeana.

Presedintele Frantei s-a aratat destul de concesiv fata de preocuparile tipice ale tarilor foste comuniste, de altfel fara sa se angajeze la nimic concret, obtinand in schimb o prima victorie care a functionat ca un ascendent in discutiile de la Bucuresti.

Ezitantul Iohannis

Sau, mai exact, ar fi fost un ascendent in cazul in care presedintele Iohannis ar fi formulat rezerve consistente. Dar el fusese de acord cu modificarea directivei inca de la Paris, iar acum, asa cum s-a inteles din context, el a renuntat si la ultimele sale obiectii.

Presedintelui Macron parea ca nu-i vine sa creada ca lucrurile pot merge atat de usor.

A fost insa deconcertant ca presedintele Klaus Iohannis a evitat cu tot dinadinsul sa vorbeasca despre subiectul lucratorilor detasati, desi era bine cunoscut ca aceasta este principala preocupare franceza, cel putin in perspectiva imediata.

Cu ocazia vizitei sale la Paris, Klaus Iohannis abordase subiectul in treacat, intr-o fraza pe care nici macar nu a dus-o pana la capat, dornic, evident, sa nu dea explicatii. Acum insa o ziarista franceza i-a pus o intrebare directa si apasata pe care nu a mai putut-o ocoli.

I s-a cerut sa spuna clar daca e de acord cu propunerile presedintelui Macron de modificare a directivei. Dar chiar si de data aceasta a amanat ras ...citeste mai departe despre "Macron a obtinut un succes orbitor la Bucuresti, in ciuda unui viciu de logica" pe Ziare.com

#Macron Iohannis muncitori detasati , #Stiri Guvern