Cristian Diaconescu explica de ce relatiile cu Rusia au intrat intr-o faza complicata si concluziile conferintei de la Munchen

Marti, 21 Februarie 2017, ora 13:10
965 citiri
Cristian Diaconescu explica de ce relatiile cu Rusia au intrat intr-o faza complicata si concluziile conferintei de la Munchen
Foto: Arhiva Ziare.com

Relatiile romano-ruse au intrat intr-o faza complicata si e nevoie de un dialog pe fond, care sa respecte interesele de securitate ale ambelor parti, subliniaza fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Afirmatiile au fost facute in contextul in care Ambasada Rusiei a dezvaluit public faptul ca la intalnirea de saptamana trecuta dintre ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, si ambasadorul Valeri Kuzmin s-ar fi stabilit ca Guvernul Grindeanu sa numeasca o comisie pentru cooperarea intre cele doua tari si, mai mult, sa se semneze trei protocoale de cooperare in domeniul educatiei, culturii, cercetarii stiintifice si al presei, conform jurnalistilor de la BN24.ro.

Invitat de Ziare.com sa comenteze acest episod, Cristian Diaconescu a subliniat ca "relatiile romano-ruse au intrat intr-o faza complicata".

"Este necesar un efort sustinut, de ambele parti, pentru o reasezare pe baze constructive a dialogului bilateral", a adaugat fostul ministru de Externe.

In plus, Cristian Diaconescu a explicat ca "transmiterea unor mesaje publice, dupa o audienta la MAE, are numai valoare de semnal".

"Tensiunile in relatiile bilaterale au fost generate in special de o serie de declaratii publice prin care Moscova punea la indoiala optiunile strategice fundamentale ale Romaniei. Privind scutul antiracheta sau integritatea teritoriala a statului roman s-a trecut chiar la afirmatii amenintatoare la adresa Romaniei, ceea ce lasa foarte putin spatiu pentru constructie.

MAE roman a incercat sa sublinieze aceasta realitate. Faptul ca Oficiul Diplomatic al Federatiei Ruse semnaleaza un 'dezghet' in plan bilateral este, in principiu, o dezvoltare pozitiva. Dar mult mai mult continut este necesar pentru a genera incredere intre cele doua state. Cateva protocoale tehnice nu pot inlocui dialogul pe fond, pe baza unei agende convenite, care sa respecte interesele de securitate ale ambelor parti. Federatia Rusa considera ca Romania nu are o politica externa independenta, iar pe temele de securitate partea rusa refuza dialogul bilateral, de substanta.

Pana cand aceasta abordare nu este modificata fundamental, orice evolutie nu poate fi anticipata decat in domenii tehnice limitate. Sigur ca oficiile diplomatice promoveaza proiecte in scopul gasirii zonelor comune in care dialogul bilateral sa poata produce efecte, dar pana cand cele doua state ...citeste mai departe despre "Cristian Diaconescu explica de ce relatiile cu Rusia au intrat intr-o faza complicata si concluziile conferintei de la Munchen" pe Ziare.com

#Melescanu ambasador Rusia protocol, #conferinta securitate Munchen , #Stiri Guvern