Ce mai scriu raspandacii Moscovei dupa intalnirea Iohannis-Trump

Joi, 15 Iunie 2017, ora 12:07
922 citiri
Ce mai scriu raspandacii Moscovei dupa intalnirea Iohannis-Trump

S-au aruncat pe piata destule analize dupa ce presedintele Romaniei a fost la Casa Alba, dar eu as vrea sa remarc un subiect peste care cred ca s-a trecut prea usor: s-a dezumflat propaganda rusa, care ne demoraliza anuntand ca Trump va bate palma cu Putin si va abandona Romania.

O observatie: aceasta propaganda a fost cu atat mai credibila cu cat, adesea, ea era difuzata de oameni de buna credinta.

Am fost unul dintre cei care au avut incredere si l-au votat pe Trump, la fel ca multi alti romani stabiliti in SUA. Nicio clipa nu am crezut ca republicanii se vor intelege cu Moscova.

A fost si mai clar in momentul in care noua administratie republicana si-a adus in echipa niste duri precum generalul Mattis, care conduce Pentagonul, sau generalul McMaster, care a preluat functia de consilier pe securitate nationala.

Citeam insa uluit, in presa de la Bucuresti, in toamna lui 2016, analizele unor mari jurnalisti care anuntau apocalipsa dupa Trump si-l certau pe presedintele Iohannis pentru ca ii face pe plac.

"Frica de o retragere de facto a Americii a produs si reactia cam slugarnica a presedintelui Iohannis (...) In traducere, comunicatul suna cam asa: noi stim ca ati amenintat in campanie ca SUA vor apara doar aliatii NATO care respecta angajamentul de a cheltui minim 2% din PIB pe aparare, si iata ca Romania face asta, asa ca sa ne aveti in vedere (...) Mi se pare o pozitie cam prea adusa de spate", scria, la 9 noiembrie 2016, Cristian Pantazi.

Am ales acest comentariu, al unui jurnalist corect, care a pus o intrebare excelenta la conferinta de presa de la Casa Alba, si pentru ca, din greseala, s-a dovedit a fi profetic: (si) pentru ca Romania si-a indeplinit promisiunile asumate in cadrul NATO a fost posibila o discutie atat de buna intre Trump si Iohannis.

Astfel ca acelasi ziarist Pantazi a scris acum cateva zile: "Cel mai mare castig pentru Romania e ancorarea si mai puternica in relatia cu SUA. Stiu ca Iohannis a cerut-o, acum avem certitudinea ca Trump a acceptat cererea (...) Iohannis se intoarce acasa cu o mare victorie simbolica".

De profesorul universitar Valentin Naumescu, care a decretat ca Trump e un incult care va desfiinta NATO, nici nu mai vorbesc.

Ce ar mai fi de spus?

Oamenii mai gresesc si e bine ca, pana la urma, unii dintre ziaristi au iesit de sub influenta unei propagande rusesti care nu avea decat un scop: sa semene discordie intre aliatii din NATO si sa sugereze europenilor ca au fost abandonati de SUA, ...citeste mai departe despre "Ce mai scriu raspandacii Moscovei dupa intalnirea Iohannis-Trump" pe Ziare.com

#Klaus Iohannis vizita SUA, #Klaus Iohannis vizita Donald Trump, #Klaus Iohannis Donald Trump Rusia , #Stiri Guvern