USL a castigat alegerile parlamentare: Ce masuri economice a propus formatiunea politica?

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 18:25
2684 citiri
USL a castigat alegerile parlamentare: Ce masuri economice a propus formatiunea politica?

USL obtine aproape 60% din voturile romanilor, victorie zdrobitoare impotriva celorlalte formatiuni politice.

Potrivit rezultatelor anuntate de Biroul Electoral Central dupa finalizarea numararii tuturor voturilor, USL a obtinut 58,63% din voturile romanilor pentru Camera Deputatilor si 60,10% din voturile pentru Senat.

Care sunt masurile economice propuse de uniunea care detine majoritatea locurilor in Parlament?

Reducerea CAS cu 5%, cresterea salariului minim pana la 1.200 de lei, reducerea TVA la producatorii agricoli, TVA de 19% si introducerea impozitului progresiv reprezinta cele mai importante masuri fiscale, propuse pentru urmatorii patru ani, de Uniunea Social Liberala.

MASURI FISCALE

Programul de guvernare al USL propune reducerea CAS cu 5%, concomitent cu cresterea progresiva a salariului minim pe economie, la 1.200 de lei, pana in 2016.

Tot in directia relaxarii fiscale, USL sustine reducerea TVA la producatorii agricoli, de la 24% la 9%, dupa sistemul urmator: se plateste taxa de 24%, dar 15% se intoarce la producator in momentul in care prezinta factura. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare.

"Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura", explica documentul.

Programul de guvernare mai promite TVA de 19% in 2016 si reducerea la jumatate a numarului de taxe parafiscale. In schimb, USL va introduce taxa pe tranzactii financiare.

Introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale se afla de asemenea, pe agenda USL. Programul de guvernare propune cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

USL isi mai propune cresterea deductibilitatii cheltuielilor in cercetare si dezvoltare de la 20% la 50% si alinierea la media europeana a redeventelor incasate de stat, din concesionarea activelor statului.

USL doreste scutirea de impozitare pe perioada de cinci ani a dividendelor reinvestite in utilaje, echipamente tehnologice si cercetare-dezvoltare-inovare.

INVESTITII

Programul de guvernare prevede investitii in centre universitare si sisteme de urgenta regionale, dar si alinierea la standarde Schengen a sase aeroporturi internationale.

USL isi mai propune finalizarea centurii Bucuresti, a autostrazii Bucuresti-Arad, "pentru a lega Romania de Europa", a autostrazii Transilvania si a autostrazii Bucuresti-Ploiesti-Brasov (tronsonul Brasov-Predeal-Comarnic).

La capitolul proiecte noi, USL doreste demararea lucrarilor la Autostrada de Sud (Bucuresti, Alexandria, Craiova, Drobeta Tr. Severin si Timisoara), si la Autostrada Vest-Est Tg. Mures-Iasi.

AGRICULTURA

USL vede rezolvarea problemei irigatiilor din Moldova si Muntenia, prin constructia canalului Siret-Baragan.

Programul de guvernare mai prevede acordarea unui set de stimulente financiare pentru comasarea terenurilor agricole, numai pe baza de cadastrare si intabulare. USL incurajeaza constituirea unei piete a terenurilor agricole, prin sustinerea realizarii gratuite a cadastrului pentru toate terenurile agricole.

USL sustine dublarea primei pentru vanzarea terenurilor agricole la 400 euro/ha sau circa 20% din piata.

Pe agenda programului de guvernare se mai afla un program national pentru infiintarea de microfabrici locale de procesare care sa deserveasca producatorii de legume si fructe din zona respectiva. Un alt program national avut in vedere este pentru sectorul legume-fructe si se refera la constituirea a 40 de depozite a 500 de tone fiecare, puse la dispozitia asociatiilor profesionale, cu restituirea investitiilor in 10 ani.

USL doreste implementarea programului START IN AGRICULTURA: linii de credit speciale pentru investitii realizate de fermieri, 60% infiintare microferma si 40% capital de lucru in primul an, garantia FGCR (max. 50%) si gaarntia FNGCIMM (max. 50%).

ENERGIE

Programul de guvernare propune continuarea procesului de privatizare a companiilor de stat din domeniul energiei.

Este avuta in vedere implementarea unui program pentru diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare si limitarea dependentei de aprovizionare cu resurse energetice din import.

USL sustine integrarea gospodariilor cu venituri reduse intr-un program special de crestere a eficientei energetice.

"Accentul se pune pe: reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, ficientizarea instalatiilor de incalzire din gospodarii, folosirea surselor alternative de energie", arata documentul.

MEDIUL DE AFACERI

Programul de guvernare al USL promite reducerea timpului necesar pentru infiintarea unei firme, la trei zile si control financiar fiscal de fond doar o data la trei ani, pentru IMM.

USL mai promite reducerea datoriilor statului catre IMM, prin reglementarea obligatiei de plata a valorii contractelor de achizitie publica in termen de maximum 30 de zile calendaristice de la receptie.

Programul prevede scutirea pentru o perioada de un an, a contributiilor sociale datorate de angajatori, in cazul angajarii cu contract de munca pentru o durata de minimum doi ani, a tinerilor cu varsta sub 25 de ani si a persoanelor cu varsta mai mare de 45 de ani.

#program guvernare USL, #masuri economice USL, #masuri fiscale USL , #Program guvernare