Mihai Razvan Ungureanu: De la sefia SIE la scaunul de prim-ministru- Vezi reactiile analistilor

Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:24
4856 citiri
Mihai Razvan Ungureanu: De la sefia SIE la scaunul de prim-ministru- Vezi reactiile analistilor

Mihai Razvan Ungureanu, actualul director al Serviciilor de Informatii Externe, a fost desemnat noul prim-ministru al Romaniei. Acesta si-a luat responsabilitatea de a stabiliza economic Romania, odata ce isi va forma un cabinet.

"Mihai Razvan Ungureanu reprezinta o personalitate deosebita a Romaniei si este un specialist de o inalta deontologie morala si profesionala, un specialist al diplomatiei, avand in vedere ca a condus un serviciu special.

Detine capacitatile necesare de a conduce un Guvern politic", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu, pentru Business24.

In opinia acestuia, Mihai Razvan Ungureanu are vocatia sa adune in jurul sau si a Guvernului specialisti din domeniul economico-financiar care sa-l sprijine in demersul sau de a relansa economic Romania.

"Daca va reusi sa faca ceea ce nu a facut predecesorul sau, sa constituie un Guvern format din specialisti si cei mai mari practicieni in economie din Romania pentru a-l sprijini in a lua masurile corecte si nu acele masuri similare cresterii pe valoare adaugata atunci, cu siguranta, noul premier va da dovada de o mare personalitate", a mai adaugat consultantul.

Ionel Blanculescu crede ca Razvan Ungureanu are capacitatea de a gestiona Guvernul in situatii de criza politica si economica. Cu toate acestea, consultantul nu crede ca actuala criza politica se va sfarsi.

"Incepand de maine lupta politica va continua si, ca de fiecare data, economia va trece intr-un plan secund cu repercusiuni asupra nivelului de trai al populatiei", mai spune acesta.

Mihai Razvan Ungureanu, un premier "de sacrificiu"

Pe de alta parte, analistul Dan Petre, considera ca actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu, se sacrifica la o varsta foarte tanara.

"Personal, cu toata amicitia pe care i-o port lui Razvan Ungureanu cred ca se sacrifica la o varsta foarte tanara. E mai mult un Guvern de sarificiu decat un Guvern de relansare.

Acesta nu se afla in niciun caz in situatia lui Mugur Isarescu din 1999. Daca intra pe aceasta orbita cu opozitia in greva parlamentara si daca intra si patronatele intr-o greva fiscala, putem sa asistam la o escaladare a crizei", a declarat analistul pentru Business24.

Potrivit acestuia, grupul minoritatilor nationale nu este foarte fericit cu privire la numirea sefului SIE in functia de premier al Romaniei, prin urmare dupa calculele facute, nu exista majoritate in Parlament pentru validarea noului premier.

"Auzisem un discurs mult mai coerent de premier astazi la Catalin Predoiu. Am auzit pentru prima data ca platitorii de taxe au nevoie de servicii de buna calitate si ca romanii trebuie sa beneficieze de pe urma guvernarii, ceea ce nu am auzit in aceasta seara la Mihai Razvan Ungureanu.

Problema legitimitatii Guvernului nu poate fi facuta decat prin alegeri anticipate, iar aici a fost principala greseala a lui Traian Basescu", a mai adaugat acesta.

De asemenea, presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat luni ca Opozitia va vota impotriva Guvernului condus de Mihai-Razvan Ungureanu.

"Este inacceptabil ca in Romania sa conduca Guvernul un om din fruntea unui serviciu special. Asta da de gandit oricui in legatura cu independenta in raport cu planul politic pe care seful SIE a avut-o", a spus Crin Antonescu.

De la profesor, la sef SIE si premier al Romaniei

Mihai Razvan Ungureanu a fost numit sef al SIE in 2007, cu 295 de voturi "pentru", din cei 318 parlamentari prezenti. Anul trecut, prin decretul presedintelui Traian Basescu, semnat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial din 9 februarie 2011, noul premier a primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter.

Mihai Razvan Ungureanu a ajuns la sefia SIE dupa un mandat de trei ani in functia de ministru al Afacerilor Externe, instalat la data de 29 decembrie 2004 in Guvernul Tariceanu. La acel moment, actualul prim-ministru avea 36 de ani si devenea astfel cel mai tanar ministru de Externe al Romaniei.

Acesta a demisionat la 4 februarie 2007, in urma retinerii a doi muncitori romani in Irak. La acel moment, premierul Tariceanu l-a acuzat pe Mihai Razvan Ungureanu ca l-a informat doar pe seful statului in legatura cu acest caz, nu si Guvernul.

Dupa demisia din functia de ministru al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu a redevenit reprezentant al Romaniei la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena.

Acesta s-a inscris in PNL in 2004, insa s-a autosuspendat din partid, pentru ca era incompatibil cu functia detinuta la SECI.

Inainte de a ocupa functii publice, actualul prim-ministru a exercitat functia de profesor la Liceul de Filologie-Istorie "Mihai Eminescu", din Iasi. Acesta a ocupat pe rand diferite grade didactice: preparator (1992-1996), asistent (1996-1998), lector (1998-2005) si apoi conferentiar (din 2005).

Mihai-Razvan Ungureanu s-a nascut la data de 22 septembrie 1968, la Iasi.

Seful SIE a studiat la Liceul de matematica-fizica "Costache Negruzzi" din Iasi,iar in 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi.

In perioada cat a fost student, a detinut pozitiile de membru al Senatului Universitatii "Al.I.Cuza" din Iasi (1990-1992) si de Secretar executiv al Asociatiei Internationale a Studentilor in Istorie, Budapesta - Bruxelles (1990-1993).

In 1993 a sustinut masteratul in Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universitatii Oxford, iar in martie 2004 a obtinut doctoratul in istorie moderna la Facultatea de Istorie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi.

Intre 1998-2001, Mihai-Razvan Ungureanu a indeplinit functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, fiind numit apoi in functia de director general - emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) si Coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena, potrivit Mediafax.

Conform declaratiei de avere completata in iunie 2011, actualul prim-ministru detine trei terenuri: un teren intravilan de 5.000 de metri patrati in comuna Nistoresti, achizitionat in perioada 2003-2004, un teren agricol de 20.000 de metri patrati in extravilanul localitatii Slobozia, obtinut prin donatie in anul 2010 si, alaturi de sotia sa, un teren intravilan de peste 4.200 de metri patrati in Voluntari, aferent unei case de locuit de 283 de metri patrati, ambele cumparate in 2007.

Premierul mai are, la Iasi, un apartament de 42 de metri patrati achizitionat in 1996.

Nu are masina, insa detine in conturi 14.000 de euro si aproape 28.000 de lei. Are insa si doua credite, ambele contractate in 2006, scadent in 2021, in valoare de 54.482 de lei, si celalalt, scadent in 2031, in valoare de 84.500 de euro, potrivit informatiilor de pe site-ul ANI.

Potrivit declaratiei de avere, Ungureanu a incasat de la SIE in 2010 un salariu de 66.147 de lei, iar de la Universitatea Bucuresti 28.574 de lei.

Sotia sa a incasat venituri salariale de aproximativ 45.000 de lei de la Institutul Clinic Fundeni, dar si aproape 356.000 de lei din servicii de consultanta medicala pentru OMV AG Viena.

Nou prim-miistru al Romaniei a mai incasat aproape 2.000 de lei de la Adevarul Holding.

#mihai razvan ungureanu premier, #mihai razvan ungureanu sef sie, #mihai razvan ungureanu cariera politica , #Premier