Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Adrian Nastase a scapat de 45 de zile de inchisoare, pentru ca a scris o carte

Adrian Nastase a scapat de 45 de zile de inchisoare, pentru ca a scris o carte


Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii, a obtinut o reducere a pedepsei cu 45 de zile dupa ce a scris o carte in penitenciar, mai precis "o lucrare stiintifica".

Adrian Nastase a primit permisiunea sa lucreze la aceasta carte intre opt si zece ore pe zi, avand obligatoriu doua zile libere pe saptamana.

Lui Nastase i-a luat aproximativ o luna si jumatate sa scrie cartea, timp in care a lucrat efectiv 30 de zile.

"Pentru doua zile de munca, un detinut castiga o reducere de pedeapsa de trei zile. Ca urmare, pentru 30 de zile lucrate, un detinut obtine o reducere de pedeapsa de 45 de zile", a precizat, pentru MEDIAFAX, purtatorulul de cuvant al ANP, Georgiana Gherman.

Lucrarea stiintifica a lui Adrian Nastase s-a materializat printr-o carte, intitulata "Romania la UE in contextul reglementarilor interne si europene", care a fost ulterior publicata de o editura acreditata pe langa Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior.

Adrian Nastase ar putea fi pus in libertate inainte de termen, dupa ce Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatand ca s-a implinit termenul la care poate fi eliberat.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat ca, miercuri, Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a constatat ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care ar putea fi eliberat fostul premier si a dat aviz favorabil.

El a precizat ca membrii Comisiei au luat in calcul pentru avizul favorabil activitatile desfasurate de Adrian Nastase in penitenciar, precum si faptul ca acesta a publicat trei carti.

Cazacu a mai spus ca au fost luate in considerare in stabilirea perioadei de executare a pedepsei si zilele petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca, scazute din pedeapsa in urma unei decizii a instantei.

Avocatul a precizat ca avizul favorabil pentru eliberarea lui Adrian Nastase din penitenciar va fi analizat de judecator, o decizie a instantei putand fi data spre sfarsitul lunii ianuarie.

Cazacu a mai spus ca, daca hotararea instantei nu va fi favorabila, aceasta poate fi atacata cu recurs, ceea ce ar prelungi procedurile cu inca trei zile.

Adrian Nastase este incarcerat din iunie 2012, dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

In 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara ca Nastase ar mai avea de executat, dupa calculele apararii, 35 - 36 de zile de inchisoare din condamnarea primita in dosarul "Trofeul calitatii" si ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013.

In 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca zile petrecute de fostul premier in Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, sa fie scazute din condamnare. Instanta a dispus atunci sa fie scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie 2012.

Pe de alta parte, instanta suprema va lua in discutie in 14 ianuarie contestatia in anulare formulata de avocatii lui Adrian Nastase in cazul condamnarii sale.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1173 ori